Božje djelo (2004)

SOMETHING THE LORD MADE (Originalni naziv)

drama biografski

Autobiografska priča o mladiom kirurgu dr. Alfredu Blalocku i pomoćniku Vivienu Thomasu

 
Režija: Joseph Sargent
Scenarij: Peter Silverman, Robert Caswell
Uloge: Alan Rickman, Mos Def, Mary Stuart Masterson, Kyra Sedgwick, ...

Filmografija

Dr. Alfred Blalock (A. Rickman) je kao mladi kirurg godinama radio pokuse na psima, na kojima je prvi put isprobao i operaciju na srcu. Njegova desna ruka u tim pokušajima bio je crnac Vivien Thomas (M. Def), daroviti mladić koji je od ranog djetinjstva želio postati liječnik.ako dr. Blalock bez Viviena nije pristupao ni operacijama, javno priznanje nije dobivao, pa čak mu ni Blalock nije dao mjesto koje zaslužuje. Prva operacija izvedena je na djevojčici Eileen Saxon godine 1944. Iako bi bez operacije maloj Eileen preostalo jedva šest mjeseci života, roditelji su jedva pristali, jer je do tad

Mladi kirurg dr. Alfred Blalock (A. Rickman) godinama je radio pokuse na psima, na kojima je prvi put isprobao i operaciju na srcu. Njegova desna ruka u tim pokušajima bio je crnac Vivien Thomas (M. Def), daroviti mladić koji je od ranog djetinjstva želio postati liječnik.

Budući da je bio iz siromašne crnačke obitelji, nije imao gotovo nikakve mogućnosti da studira. U laboratoriju dr. Blalocka bavi se istraživanjima problema sa srcem, ali je istodobno dizajnirao i stvarao nove instrumente za operaciju. Blalock i Thomas zajedno su iz Nasvillea prešli u glasovitu bolnicu John Hopkins u Baltimoreu, gdje su nastavili istraživanja i pokuse.

Iako dr. Blalock bez Viviena nije pristupao ni operacijama, javno priznanje nije dobivao, pa čak mu ni Blalock nije dao mjesto koje zaslužuje. Prva operacija izvedena je na djevojčici Eileen Saxon godine 1944. Iako bi bez operacije maloj Eileen preostalo jedva šest mjeseci života, roditelji su jedva pristali, jer je do tada srce bilo jedan od medicinskih tabua. Danas dr. Blalock (1885-1964) i Vivien Thomas (1910-1985) zauzimaju počasna mjesta u povijesti medicine. Thomas je nakon dugodišnjeg staža u bolnici Hopkins dobio počasnu titulu doktora, iako nikad nije imao priliku završiti fakultet.

Film je osvojio četiri Emmyja i šest nominacija za tu nagradu, među ostalim za glavne uloge Alanu Rickmanu i Mosu Defu; nagrade Image i Peabody kao najbolji televizijski film, nominaciju za Zlatni globus također kao najbolji film i Mosu Defu, nagradu udruženja američkih pisaca za scenarij, nagradu udruženja redatelja za režiju itd. Glumačka je ekipa izvrsna, a uz nenadmašnog Rickmana i Defa, osobito se ističu tri žene: Mary Stuart Masterson u ulozi dr. Helen Taussig, stvarne osobe, liječnice koja je liječila malu Eileen i prva predložila operaciju, zatim Kyra Sedgwick u ulozi gospođe Blalock, i Gabrielle Union, kao supruga Viviena Thomasa.


Komentari (0)

Foto