Jamiejevo ministarstvo prehrane
Jamie's Ministry of Food, 2008., , 0 min.
Hej! Trebamo i tvoju ocjenu
Hm... Čini se da ti je prije ocjenjivanja potrebna... - prijava :).
Zato smo ljubazno otvorili boks u gornjem desnom dijelu stranice. Da se ne mučiš.
Zašto je kuhanje toliko važno, otkrit će Jamie Oliver u novom kulinarskom serijalu pod nazivom Ministarstvo prehrane.
Bilo tko može naučiti kuhati!
Jamie Oliver želi započeti prehrambenu revoluciju u Britaniji. Danas ljudi prate mnogo kulinarskih emisija i kupuju kuharice više nego ikada, a ipak sve manje ljudi poznaje osnove kulinarstva.
Dokumentarna emisija "Jamie Oliver: Jamiejevo ministarstvo prehrane" motivirat će ljude da se vrate u svoje kuhinje i napokon započnu kuhati dobro. Jamie želi pokazati da svatko može naučiti kuhati i da je ono prije svega zabavno i cool. Vidjet ćemo kako kuhajući možemo i uštedjeti te kako nam ono može pomoći da zajedno s našim obiteljima vodimo zdraviji i kvalitetniji život.
Jamie Oliver je kroz ovu emisiju pokrenuo i "Šalji dalje" metodu. Ona inspirira ljude koji nikada nisu kuhali da naprave prvi korak i onda, nakon što jednom nauče neki recept, pouče dvoje novih ljudi kako napraviti to isto jelo. Na ovaj način motiviraju se ljudi koji znaju kuhati da svoja znanja i vještine šire dalje podučavajući svoje prijatelje, kolege, članove obitelji…
S ovim pokretom Jamie Oliver je započeo u Rotherhamu gdje je novim receptima svaki tjedan podučavao grupe ljudi. U centru grada smjestio je Ministarstvo prehrane kako bi svima onima koji ne kuhaju omogućio da dođu i nauče kako napraviti jednostavna ukusna jela te ostale osnovne vještine kod pripremanja obroka. Ovaj prehrambeni centar sada vodi gradsko vijeće Rotherhama.
Zašto Ministarstvo prehrane?
Tijekom i nakon Prvog svjetskog rata nestašica hrane uzrokovala je veliku pothranjenost ljudi. Kada je izbio Drugi svjetski rat, britanska vlada je osnovala Ministarstvo prehrane koje se trebalo pobrinuti da ima dovoljno hrane, ali i da educira ljude o pravilnoj prehrani kako bi bili zdravi i vitalni. Osnovana su savjetovališta koja su ljudima dijelila korisne savjete oko uporabe raspoloživih namirnica i korisne recepte. Također Ministarstvo prehrane tada je mobiliziralo na tisuće žena koje su kuhale jela koja su se slala ljudima na radna mjesta, tvornice, škole, trgovine, klubove…Upravo zbog ove nevjerojatno vrijedne usluge, ljudi su znali kako se pravilno hraniti i bolje živjeti – čak i za vrijeme rata!
Poznati kuhar Jamie Oliver skreće pozornost da današnji problemi u prehrani nisu povezani uz nedostatak hrane, ali su prisutni i nisu ništa manje ozbiljni. Istraživanja pokazuju da su ljudi koji kuhaju zdraviji od onih koji to ne čine. Zato Jamie ovu inicijativu shvaća vrlo ozbiljno zato se tiče osobnog ali i zdravlja nacije.
JAMIE OLIVER
Restorani i kuhinje Jamieju su u krvi, jer je odrastao u okružju poznatog puba koji vode njegovi roditelji u Cambridgeu. S osam godina Jamie je gulio krumpire i prebirao grašak s osobljem puba The Cricketers, a s 11 je čistio povrće kao malo tko. Sa 16 godina završio je i formalno obrazovanje na Westminster Catering koledžu.
Kao novak u svijetu gastronomije, Jamie Oliver počeo je raditi u poznatom River Cafeu u Londonu i tamo ostao tri godine. Nakon pojavljivanja u dokumentarnom filmu o River Cafeu, Jamieja je pozvalo pet vrhunskih engleskih producentskih kuća. Prvu je seriju 'Goli kuhar' Jamie radio s Optomen Television, nakon koje je slijedio 'Oliver's Twist' i cijeli niz specijalnih emisija.
Jamie je radio u najprestižnijim restoranima i kuhao za Tonyja Blaira. Njegov način života, vožnja skuterom ulicama Londona, njegov svježi humor i neuobičajen pristup hrani rezultirao je vrlo atraktivnim programom. Uz to, pred male ekrane sjela je drugačija publika. Emisiju o kuhanju više nisu gledale samo domaćice ili žene koje vole kuhati, nego i mlađa generacija. Jamie je postao fenomen u svijetu kulinarstva. Ubrzo postaje jedno od omiljenih televizijskih lica i jedan od najpoznatijih britanskih gastro stručnjaka. Jamie je tijekom godina inspirirao brojne ljude da više vremena provode u kuhinji, pa čak i da sami počinju uzgajati namirnice. Njegove emisije prikazivane su u više od 50 zemalja svijeta uključujući SAD, Australiju, Južnoafričku Republiku, Brazil i Japan. Preveden je na ukupno 26 jezika, a njegove knjige postaju bestselleri diljem svijeta.
Jamie je oženjen s Jules, svojom ljubavi iz mladih dana s kojom ima dvije kćeri Poppy Honey i Daisy Boo. U prosincu 2004. Jamie je restoran "Fifteen" otvorio i u Amsterdamu.
NAGRADE:
2007 – nagrada Horace Hagedorn za izvanredan doprinos u vrtlarskoj industriji
2006 – nagrada BAFTA za "Topli obrok Jamieja Olivera" (Jamie’s School Dinners)
2006 – nagrada The Richard Dimbleby za najboljeg prezentera
2006 – nagrada British Book
2006 – nagrada Observer Food Monthly za "Topli obrok Jamieja Olivera" (Jamie’s School Dinners)
2006 – nagrada Royal Television Society - najbolja dokumentarna serija 'Topli obrok Jamieja Olivera' (Jamie’s School Dinners)
2006 – BT Childline - Hero nagrada za doprinos djeci
2006 – prema Channel 4 Newsu najinspirativnija politička ličnost
2005 – nagrada UK National TV - najbolja emisija "Topli obrok Jamieja Olivera"
2005 – nagrada The Beacon Fellowship – najdarežljivija osoba
2005 – nagrada British Hospitality Association
2005 – nagrada Alwyn Smith na Zavodu za javno zdravstvo za kampanju Feed Me Better
2003 – MBE (Member of the British Empire)
2003 –nagrada Time Out’s Special
2003 –nagrada Tatler Best Restaurant za najbolji restoran, "Fifteen"
2001 – američka nagrada GQ Best Chef
2000 – nagrada BAFTA za emisiju "Goli kuhar"
2000 - GQ Man of the Year
2000 – nagrada TV Quick za najboljeg TV kuhara
2000 - Elle Style nagrada za najbolje stiliziranog muškog TV voditelja