Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box
Leap Motion, nova dimenzija kontrole računala
3D prepoznavanje pokreta prstiju će revolucionirati upotrebu informatičkih aplikacija
23. travnja 2013.

Leap Motion, nova dimenzija kontrole računala

Prepoznavanje pokreta, tehnologija koju je prvi popularizirao Nintendo Wii te Microsoftov Kinect, napreduje velikim koracima.
Industrija video igara, arhitekture, inženjerstva, dizajna više neće biti iste.

Leap Motion, uređaj koji sadrži mali USB kontroler/senzor i sofisticiranu softversku platformu, prema najavama će koštati oko 70 funti.



Do sada je veliki broj ljudi vidio Kinect u upotrebi. Microsoftov je sa svojim uređajem požnjeo veliki uspjeh dozvoljavajući programerskim kućama da razvijaju igre i ostale aplikacije koje korisnici kontroliraju pokretima tijela.
Zgodno za plesanje i sportske igre, međutim, nedovoljno precizno za zahtjevnije zadatke.
Glavni nedostatak Kinecta je mogućnost prepoznavanja samo pet točaka, glavu te dlanove i stopala.

Leap, za razliku od Kinecta, prepoznaje milimetarske pokrete prstiju. Sistem stvara trodimenzionalnu zonu prepoznavanje, veličine nešto preko pola metra, te reagira brže i preciznije od zaslona osjetljivog na dodir, a pouzdan je kao tipkovnica, kako tvrde tvorci uređaja.
To znači da bi u skorijoj budućnosti, od dizajniranja igara pa sve do kirurgije, arhitekture, strojarstva i sličnih zanimanja, moglo doći do velikih pomaka u korištenju računala.
Leap bi, takođe, mogao uvelike olakšati korištenje računala ljudima koji zbog motoričkih oštećenje imaju poteškoća sa uporabom tastature i miša.

Na demonstraciji za Cnet, direktor tehnološkog odjela David Holz, pokazuje raznolike mogućnosti Leap kontrolera:
- navigaciju unutar operativnog sistema ili surfanje internetom pomacima prstiju
- zumiranje mapa
- mogućnost interakcije s 3D objektima
- precizno crtanje ili pisanje u dvodimenzionalnom ili trodimenzionalnom polju
- igranje brzih igara, kao i onih koje zahtjevaju preciznost



Za razliku od Microsofta, koji je Kinect prvotno dizajnirao kao strogo zatvoreni sistem, te je razvoj aplikacija držao čvrsto u svojim rukama, Leap Motion je odlučio da od početka uključi programere izvan tvrtke.
Takvim pristupom su osigurali da, kad uređaj puste u prodaju, krajnji korisnik već od prvog dana ima mogućnost kupiti veliki broj različitih aplikacija, obzirom da je u razvoju aplikacija sudjelovalo tisuće programera.
Aplikacije će se moći nabaviti preko Leap Motion Airspace online dućana.

Predviđeni datum puštanja Leap-a na tržište je 13.svibanj. Do sada je potvrđeno da su HP i Asus potpisali ugovore te će njihovi odabrani modeli biti obogaćeni Leap senzorom.
Google Earth 7.1 aplikacija, startala 23.travnja, takođe podržava Leap Motion senzor, što će virtualna putovanja učiniti mnogo zabavnijim.
 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala