"Grobnice Egipta: Imhotep, stvoritelj piramida" premijerno na programu Viasat History

subota, 11. svibnja 2024.

Viasat History otkriva priču o arhitektonskom geniju starog Egipta

Foto: Viasat/Zed

Arheolog Zahi Hawass i njegova ekipa kreću u uzbudljivu potragu kako bi pronašli grobnicu najvećeg učenjaka antičkog doba i arhitekta Džozerove stepeničaste piramide: vezira Imhotepa. Njegovoj se grobnici do danas nije uspjelo ući u trag, a mogla bi sadržavati nevjerojatno blago i otkriti dosad nepoznate informacije o starom Egiptu. Iskapanjima u nekropoli Saqqari, južno od Kaira, ekipa egiptologa otkriva veličanstvene grobnice ukrašene slikama, sarkofage sa zlatom i zagonetne mumije.

Imhotepov život odvijao se u vrijeme starog egipatskog kraljevstva, oko 27. stoljeća prije Krista. Rođen je u delti Nila, a proslavio se kao vezir kralja Džozera, drugog faraona iz treće dinastije. Međutim, Imhotepova ostavština ne zadržava se samo na njegovim administrativnim dužnostima. Slavljen je kao arhitekt zaslužan za revolucionarnu Džozerovu stepeničastu piramidu u Saqqari, monumentalnu građevinu koja je najavila novo doba u izgradnji egipatskih piramida. To zadivljujuće zdanje nije služilo samo kao kraljevska grobnica, nego je i simboliziralo faraonovu božansku vlast, ovjekovječivši Imhotepov arhitektonski genij za sva vremena.

Objašnjavajući važnost Imhotepova rada, arheolog Zahi Hawass kaže: „Bio je prvi koji je koristio kamene stupove u arhitekturi, a Stepeničasta piramida najveća je kamena građevina izgrađena u to vrijeme. Sada je obnavljamo. U Gizi smo uspjeli pronaći dokaze o tome kako je izgrađena Keopsova piramida. Pronašli smo rupe promjera oko 40 cm koje su Egipćani napravili kako bi precizno locirali kvadratnu osnovicu. Zatim su kopali u čvrstoj stijeni da bi dobili osnovicu visoku devet metara. Kamenje za izgradnju jezgre piramide došlo je iz Gize, južno od Velike piramide, a rampa za transport postavljena je na jugoistočnom uglu kao trajna građevina.”

U prvoj epizodi upoznajemo Zahija Hawassa na drevnoj nekropoli Saqqari, južno od Kaira, gdje provodi iskapanja već nekoliko desetljeća. Nada se da će ondje pronaći Imhotepovu grobnicu. Zajedno sa svojim timom Hawass otkriva čudesne grobnice i brojne tajne egipatskih mumija koje se nalaze u njima. U drugoj epizodi pratimo Zahija Hawassa dok nastavlja svoju potragu. Sad iskopava objekt po nazivu Gisr El-Mudir, u podnožju Stepeničaste piramide. Njegovi timovi otkrivaju sarkofage sa zagonetnim mumijama – uključujući i jednu ukrašenu zlatom – kao i bogato oslikane grobnice. Hoće li ih to blago dovesti do Imhotepa?

Grobnice Egipta: Imhotep, stvoritelj piramida premijerno pogledajte na programu Viasat History, u nedjelju, 12. svibnja, u 21 sat.

Komentiraj članak
Povezane vijesti

Ostale vijesti