Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box
Stipe Božić i njegovi filmovi stižu na Cinehill
Na festivalu koji spaja film i planinarstvo počasni gost bit će jedan od najuglednijih svjetskih alpinista
24. lipnja 2024.

Stipe Božić i njegovi filmovi stižu na Cinehill

Foto: Motovun Film Festival

„Priroda vas uči čovječnosti i prirodnosti, da trebate biti onakvi kakvi jeste. Na planini shvatite da se ljudi previše bave nebitnim sitnicama i robuju stvarima. Tamo nema razloga za laganje ili izmotavanje.“ Tako govori jedan od najuspješnijih hrvatskih i svjetskih alpinista Stipe Božić koji se popeo na tri najviša vrha na svijetu, ali i na najviše vrhove svih sedam kontinenata. Ovog ljeta popet će se na Petehovac, brdo ponad Delnica, koji je novi dom popularnog Motovun Film Festivala. Njegovi su dokumentarci trajno svjedočanstvo o nastojanju čovjeka da stigne do vrha, a vrhunski među njima bit će prikazani na Cinehillu koji se održava od 24. do 28. srpnja.

Točno četrdeset i pet godina prošlo je od prvog Božićevog uspona na krov svijeta – 1979. snimio je svoje prve kadrove na Mount Everestu. Sjeća se tih dana kada je alpinizam bio drukčiji, jer na cijelom njihovom putu nije bilo baš nikakve mogućnosti da od bilo koga kupe hranu ili iznajme smještaj. Sve su morali apsolutno sami, praćeni vojskom od sedamsto pedeset nosača, koliko je opsluživalo tu prvu ekspediciju. Nerijetko su išli putevima kojima ljudska noga nije kročila, pa su tako i za taj prvi uspon odabrali stranu planine kojom se dotada nitko nije popeo, bili su pioniri u punom smislu riječi.

'Bio je to najsretniji trenutak u mom životu. Sve se u mom srcu promijenilo, osjećao sam se kao izaslanik svih mojih prijatelja i ostalih stanovnika Zemlje koji su ikad sanjali o vrhu svijeta. Ovdje čovjek rijetko pobjeđuje, a nerijetko umire. Mislim da penjač mora imati malo ludosti za ovakve izazove,' zapisao je poslije Božić.

S jednom međunarodnom ekspedicijom na skijama stigao je i na Sjeverni pol, a spustio se i 1395 metara duboko pod zemlju u Lukinoj jami na Velebitu. Uzmemo li u obzir visinsku razliku između Lukine jame i Mount Everesta, Božić drži i svojevrstan svjetski visinski rekord. Uz bavljenje svojom najvećom strasti, ovaj cijenjeni alpinist je i pisac, fotograf, filmski snimatelj, redatelj i motivacijski govornik.

Cinehill će biti prilika da se gledatelji podsjete na njegov filmski opus. Profesionalnom kamerom snimio je kilometre filmskog materijala, približivši ljudima najnepoznatije dijelove svijeta. Režirao je više od 120 dokumentarnih filmova u sklopu nekoliko dokumentarnih serija, a sudjelovao je i na mnogim međunarodnim filmskim festivalima. Na festivalu u Trentu 1999. godine njegov film Reticent Wall osvojio je Srebrni encijan za najbolji sportski dokumentarni film, a film Dhaulagiri Express nagrađivan je na festivalima u Italiji, Slovačkoj i Austriji.

Upravo ta dva filma, kao i serija Pustinje svijeta, bit će prikazani na prvom potpuno planinskom izdanju Cinehilla. Projekcije će biti popraćene i zanimljivim predavanjima, a jedna će biti održana u čarobnoj park-šumi Golubinjak, popularnoj destinaciji hrvatskih penjača.

Na svojim putovanjima Stipe Božić snimio je mnoštvo uspješnih fotografija i izlagao na zajedničkim i samostalnim izložbama. Autor je i mnogobrojnih novinskih članaka, feljtona i knjiga. Nedavno je na festivalu Brdo knjiga u Samoboru predstavio svoju novu knjigu Planine koju je s kolegom Alanom Čaplarom objavio u povodu 150. obljetnice Hrvatskog planinarskog saveza.

„Možete otići tko zna gdje i popeti se na ne znam kakve širine i visine, spustiti se u ne znam kakve dubine, ali ako niste donijeli priču onda je to zaludu. Jednom kad nas ne bude, jedino što iza nas ostaje je priča, a ova priča jedinstvena je u svijetu“, rekao je Božić pred punom dvoranom festivala na kojem je predstavljen i Cinehill.

U godini u kojoj se obilježava 150. obljetnica organiziranog planinarenja u Hrvatskoj, Cinehill širom otvara vrata planinarkama i planinarima, uz popuste na kino-ulaznice koje će ostvariti uz predočenje svojih malih zelenih knjižica, ali i posebne ture pod vodstvom Hrvatskog planinarskog društva Petehovac na kojima će se svi zainteresirani upoznati s planinarskim stazama oko sadašnjeg doma Cinehilla.

Festival koji je naslijedio Motovun Film Festival održava se uz potporu Primorsko-goranske županije, Turističkih zajednica Kvarnera i Gorskog kotara, Hrvatskog audiovizualnog centra te u suradnji s Gradom Delnice i Općinom Lokve.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala