Emisija "Baia – rimska Atlantida" ekskluzivno na programu Viasat History

nedjelja, 15. svibnja 2022.

Stručni tim neumorno radi na zaštiti ostataka najvećeg podmorskog arheološkog nalazišta na svijetu

Foto: Viasat/GA&A Productions

Tri puta veći od Pompeja i smješten 15 km od Napulja, nekoć blistavi grad Baia je 100. g. pr. Kr. smatran najslavnijim odmaralištem antičkog svijeta. Međutim, Baia je danas najveće podmorsko arheološko nalazište na svijetu, a taj simbol ljepote i grijeha polagano tone ispod površine mora. Mehaničko i biološko djelovanje vode s vremenom ugrožava svjetsku baštinu, pa sada stručni tim znanstvenika i tehničara neumorno radi kako bi zaštitio potopljene ostatke.

U dokumentarnom filmu programa Viasat History, Baia – rimska Atlantida, koji možete pogledati u petak, 20. svibnja, u 21:00 sat, dobivamo ekskluzivan pristup toj složenoj operaciji i pratimo svaki korak radova.

Baia je smještena u sredini zaljeva Pozzuoli; s jedne se strane nalazi luka Puteoli (antički Pozzuoli), a s druge strane luka Capo Miseno. Obje su luke bile iznimno važne. Jedna je bila čvorište rimske trgovine koje je godišnje primalo više od 1000 brodova čija je zadaća bila opskrba glavnoga grada hranom i dragocjenostima s egzotičnog istoka. U drugoj se nalazila carska flota koja je štitila cijeli zaljev. Sagrađene su raskošne zgrade, monumentalna kupališta i javne kuće koje su posjećivali bogati gosti. Nije slučajno da su carevi kao što su Cezar, Neron, Marko Aurelije i Hadrijan ondje također smjestili svoje imperijalne palače kako bi pobjegli od užurbanog života u metropoli. Stoga nije ni čudno što je upravo u Pozzuoliju sagrađen amfiteatar puno prije najpoznatijeg Koloseja u Rimu.

Ali sva je ta raskoš imala i jednu manu: bradiseziam. Cijelo područje Flegrejskih polja smješteno je na supervulkanu, trenutačno jednom od najopasnijih na svijetu. No Baia je uživala u toploj hidrotermalnoj vodi nesvjesna da će taj lijek za sve postati uzrok njezinog polaganog nestanka ispod vodene površine. Danas su potopljeni ostaci zaštićeni arheološkim parkom koji je odredište nove vrste podmorskog turizma. No morske sile ipak oštećuju drevno nalazište, pa je skupina znanstvenika i tehničara odlučila zaštititi potopljene ostatke.

Restauratori iz Središnjeg talijanskog restauracijskog instituta koriste revolucionarne tehnike i hidraulična veziva testirana u njihovim laboratorijima. Biolozi tijekom obnove prikupljaju uzorke kako bi otkrili na koji način usporiti postupno propadanje potopljenih građevina. Arhitekti i arheolozi mapiraju i istražuju lokalitet koji još nije otkrio sve svoje tajne i čuda sakrivena na morskom dnu. Dosad je pronađeno samo oko 30 posto tamošnjega blaga.

Upečatljiv i vrijedan rad restauratora i cijele ekipe zabilježen je u ovom dokumentarcu koji istovremeno i rekonstruira život, prošlost i tajne potopljenog grada Baije, Pozzuolija i Misena – nekoć luksuznog i hedonističkog kutka Rimskog Carstva.

Dokumentarni film Baia – rimska Atlantida emitira se ekskluzivno u središnjoj i istočnoj Europi na programu Viasat History, u petak, 20. svibnja, u 21:00 sat.

Komentiraj članak
Povezane vijesti

Ostale vijesti