Masterclass Marie Speth - Mladi na filmu: između stvarnosti i fikcije

utorak, 07. prosinca 2021.

Predavanje povodom hrvatske premijere filma "Gospodin Bachmann i njegov razred" s osvojenim Srebrnim medvjedom Berlinalea

U suorganizaciji Restarta, Human Rights Film Festivala i Goethe-instituta Kroatien njemačka redateljica Maria Speth održat će u srijedu, 8. prosinca u 20 sati masterclass predavanje Mladi na filmu: između stvarnosti i fikcije povodom hrvatske premijere nagrađivanog dokumentarnog filma Gospodin Bachmann i njegov razred, dobitnika Srebrnog medvjeda te nagrade publike na ovogodišnjem Berlinaleu.

„Željela sam im dati zvjezdani potencijal jer su za mene bili moje zvijezde.” Što bolje redatelj može reći o svojim protagonistima? Ali kako berlinsku djecu s ulice ili učenike šestih razreda hessianske gimnazije pretvoriti u zvijezde vlastitog života? Kako prazan filmski studio ili učionicu pretvoriti u svjetsku pozornicu? U opusu berlinske redateljice Marie Speth, rođene 1967. u bavarskom Tittingu, snimanje filmova pruža priliku da se uroni u druge egzistencijalne stvarnosti. Vrijeme i povjerenje, istraživanje i prostor ideje su oko kojih se vrti njezin rad.

Otkrivanje potencijala i talenata djece i mladih izvan svih klišeja bio je i predmet njezina dokumentarnog filma 9 života te triju igranih filmova Dani između, Madone i Kćerke. Zajedno sa svojim snimateljem Reinholdom Vorschneiderom, u fiktivnom formatu nudi svojim likovima slobodu glume bez pretvaranja, izvan svih društvenih očekivanja. Stvarnost okruženja ulazi u film, stvarajući interakciju između stvarnosti i fikcije koja je karakteristična za njezin opus, kao i potreba da svoju publiku suoči s “protagonistima koji nisu baš dostupni”.

Sve to očito je i u njezinu ovogodišnjem filmu. Kao što je sama redateljica rekla u intervjuu ranije ove godine: “Učenici u razredu gospodina Bachmanna dolaze gotovo isključivo iz radničke klase – njihove akademske mogućnosti su ograničene, njihova životna situacija često nesigurna. Nisu u javnosti i često su marginalizirani. Želim razbiti uobičajene predrasude kojima su ova djeca izložena i pokazati kakav potencijal imaju. Djeca imaju toliko snage i ljubavi u sebi. Nadam se da će ovo ostati u sjećanju gledatelja.”

Film Gospodin Bachmann i njezin razred moći će se pogledati u srijedu, 8. prosinca u 15 sati u kinu Tuškanac i u četvrtak, 9. prosinca u 18 sati u Dokukinu KIC.

Redateljica Maria Speth publici će se obratiti putem Zooma, a razgovor će moderirati filmski kritičar Nino Kovačić. Publika će moći pratiti masterclass online ili doći uživo u Dokukino KIC. Redateljica će predavanje održati na njemačkom jeziku, a publici će biti omogućen simultani prijevod na hrvatski. Ulaz na masterclass je besplatan uz predočenje COVID potvrde i nije potrebna prethodna prijava, a online će se moći pratiti na FB stranicama Restart Documentary, Dokukino KIC, Goethe-institut Kroatien i MaMa Zagreb.

Komentiraj članak
Povezane vijesti

Ostale vijesti