"Encanto" i "House of Gucci" najgledaniji protekli vikend

ponedjeljak, 29. studenog 2021.

Novi filmovi ostvarili su odličan rezultat s obzirom na pandemiju

Foto: YouTube

Protekli vikend u kina diljem svijeta stigli su novi naslovi među kojima su se istaknuli animirani film Encanto i kriminalistička drama House of Gucci.

U Sjevernoj Americi protekli je vikend bio posebno zanimljiv za kino industriju jer je u četvrtak bio njihov Dan zahvalnosti (25. studenog) što znači produljeni vikend i višeprilika za odlazak u kino. Disney je tako godinama za Dan zahvalnosti stavljao premijere svojih animiranih filmova kao što su Snježno kraljevstvo II (prvi vikend zaradio 130 milijuna dolara), Ralph ruši internet (84 milijuna) i Coco i velika tajna (72 milijuna). Ove godine red je došao na Encanto.

Encanto, animirani film nagrađivanog skladatelja Lin-Manuela Mirande, za prvi vikend prikazivanja zaradio je 43,3 milijuna dolara u Sjevernoj Americi što su u studiju otprilike očekivali. Iako je to osjetno manje od spomenutih prijašnjih animiranih naslova u obzir svakako treba uzeti pandemiju i činjenicu da obitelji puno manje idu u kina – tako da su u studiju zadovoljni ovom brojkom. Encanto je dobio odlične ocjene i kritike, a u ostatku svijeta zaradio je 29,3 milijuna dolara što zasad ukupno iznosi 69,6 milijuna.

Uz Encanto startao je još jedan zanimljiv naslov koji se najavljuje i očekuje već mjesecima. House of Gucci, krimi triler drama inspirirana šokantnom istinitom pričom o obiteljskom carstvu talijanske modne kuće Gucci, postala je prva drama namijenjena isključivo odrasloj publici koja je privukla značajan broj gledatelja u kino dvorane tijekom pandemije.

Film Ridleya Scotta u Sjevernoj Americi zaradio je 21,8 milijuna dolara što je odličan rezultat s obzirom na okolnosti, a u ostatku svijeta zaradio je još 12,8 milijuna dolara. Kritičari su podijeljeni što se tiče ovog filma, ali su složni da je glumačka ekipa odradila fantastičan posao, dok su kritike većinom usmjerene na scenarij.

Radnja filma smještena je u 1995. godinu kada je unuk osnivača kuće Maurizio Gucci na putu prema svom uredu ubijen, a njegova supruga Patrizia Reggiani bila je optužena za naručivanje atentata. Glumačku ekipu čine redom velike zvijezde kao što su Lady Gaga, Adam Driver, Jared Leto, Jeremy Irons, Jack Huston, Salma Hayek i Al Pacino.

Encanto kod nas nosi naslov Encanto: Naš čarobni svijet i u kinima je od 25. studenog. U hrvatskoj sinkronizaciji glasove su posudili Mia Negovetić, Ksenija Prohaska, Filip Riđički, Iva Mihalić, Albina Grčić, Lu Jakelić, Ervin Baučić, Sabrina Hebiri i Damir Kedžo. House of Gucci kod nas je preveden kao Dinastija Gucci u hrvatska kina stiže ovog četvrtka, 2. prosinca.

D.Ž.

Komentiraj članak
Povezane vijesti

Ostale vijesti