Počinje druga Drive in kultura – jedini 100% bezbrižni event u tvom gradu!

nedjelja, 09. svibnja 2021.

Od 14. do 16. svibnja pratite putujući program glazbe i filmova u Zagrebu, koji zatim putuje u Pulu i Osijek

Putujući program glazbe i filmskih uspješnica na dva platna uparkirat će se po gradovima Hrvatske. U Zagrebu se od 14. do 16. svibnja 2021. održava drugo izdanje Drive in kulture, događanja koje donosi filmske i glazbene programe za posjetitelje u automobilima, a ove godine program stiže i u Pulu i Osijek.

Gleda vam se dobar film? Otišli biste u kino, ali ne želite razmišljati o neugodnostima nužne socijalne distance? Želite slobodno uživati u kulturnim događanjima na otvorenom, obavijeni mirisima rascvjetalog proljeća? Što kažete na filmove i glazbu pod vedrim nebom koje gledate s odabranim društvom i to iz udobnosti vašeg limenog ljubimca? Da, bezbrižni duh američkih pedesetih godina ponovo se vraća u grad i donosi drugo nezaboravno izdanje Drive in kulture!

Da u krizi nekad nastaju najbolje ideje prošle nam je godine usred sveopćeg lockdowna pokazao kreativni dvojac Sabrina Herak Smoković i Marin Leo Janković, osnivači produkcijske kuće SABMARINE. Suočeni s pitanjem ili-ili: povući se i odustati ili naći rješenje za održavanje kulture u vremenu pandemije, odlučuju se na kombinaciju retro štiha i omiljene zabave mladih, oživljujući ideju drive in kina. Formula za savršen provod pod epidemijskim mjerama je otkrivena, a ove godine dva velika platna putuju i u Osijek i Pulu! 

Prva postaja: Zagreb

Prvo ovogodišnje događanje Drive in kulture bit će u Zagrebu od 14. do 16. svibnja, na starom mjestu, parkiralištu Hale V iza Tehničkog muzeja. Uz ludo svečano otvorenje i poklon pakete posjetiteljima, filmsko zagrijavanje svake večeri započinje izborom kratkometražnih filmova.

U petak na veliko platno stiže prvi igrani hrvatski film na temu pandemije, U šumi, redateljice Sare Grgurić, nagrađen Zlatnim kolicima na 18. ZFF-u. Posebnost ovog filma je i to što je sniman na 16mm filmskoj vrpci, a u priči pratimo putovanje likova Saše i Filipa kojima stanje karantene otvara prostor za razmišljanje o vlastitim osjećajima.

Ove godine Drive in kultura ugošćuje i pobjedničke filmove s našeg najdugovječnijeg međunarodnog festivala kratkometražnog filma – Tabor Film Festivala, pa će se na programu naći dobitnik taborskog Grand Prixa, portugalski film Nevidljivi junak (Invisivel hero) u kojem nas redateljica Cristèle Alves Meira inovativnom dramaturgijom vodi putem kojim se kreće nevidljivi pripadnik našeg društva, te njegovu priču pretvara u sjajan primjer humanosti i ljudske mašte.

Oduševljenje žirija i publike zasluženo je izazvao i taborski pobjednik u domaćoj konkurenciji, Arka autora Natka Stipaničeva, vizualno raskošan animirani film o veličanstvenom prekooceanskom kruzeru koji ploveći morem prikazuje aktualnu i vrlo jasnu distopijsku metaforu u kojem se smjeru kreće naše društvo obilježeno naglašenim materijalizmom.

Najbolje iz hrvatske recentne kinematografije

Izbor dugometražnih filmova donosi sam vrh recentne hrvatske kinematografije. Prve večeri na programu je film intrigantnog naslova Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa, vrsnog animatora i multimedijalnog umjetnika Dalibora Barića. Ovaj dugometražni animirani film, miljenik festivalâ, uvršten i na listu kandidata za nagradu Oscar, posebno je gledateljsko iskustvo. U priči o konceptualnoj umjetnici Sari i bjeguncu Martinu koji se pridružuju revolucionarnoj komuni na selu miješaju se elementi noira, eksperimentalnog filma i kolaža, a odgovor na kvantno pitanje je li sve što gledamo privid ili stvarnost ovisi o pitanjima koja si postavlja gledatelj.

Domaći igrani filmovi u naredne dvije večeri zajednički naglasak imaju u jakim ženskim likovima čije su životne priče smještene u konzervativni, patrijarhalni ambijent Dalmacije.  Jedinstvena prilika da pogledate Terezu 37, pobjednički film prošlogodišnjeg Pula film festivala i prije nego krene u redovitu kino distribuciju pruža vam se upravo na zagrebačkom izdanju Drive in kulture! Film u režiji Danila Šerbedžije i maestralnoj izvedbi glavne glumice Lane Barić koja potpisuje i scenarij donosi intimnu priču o glavnoj junakinji Terezi, koja nakon niza spontanih pobačaja spoznaje moguću nekompatibilnost sa suprugom (Leon Lučev). Osjećajući pritisak tradicionalne okoline, počinje preispitivati svoj brak i položaj, te u nizu događanja koja će joj promijeniti život doživljava duh novostečene slobode i istine koja je samo njena.

Priča o konavoskoj domaćici koja živi kraj aerodroma, ali nikada se nije vozila avionom, film Mare redateljice Andree Štake, propituje stereotipe o obiteljskoj sreći kroz istoimeni lik žene kojoj naizgled ništa ne bi trebalo nedostajati, ali predvidljiva svakodnevica u njoj rađa žudnju za promjenom, te ona svoj monotoni život u jednom trenutku stavlja na kušnju. Glavnu ulogu utjelovljuje nenadmašna Marija Škaričić, kojoj je Mare donijela i Srce Sarajeva za najbolju glumicu.

A glazba?

Ako ste mislili da će vas Drive in kultura prepustiti mirnoj kontemplaciji pred pokretnim slikama u vašim automobilima, ipak ste se prevarili - zabava nije potpuna ako ne uključuje glazbu! U petak vas u filmskom intermezzu čeka Ida Prester, elektro pop artistica otkačenog vizualnog i glazbenog izričaja na koji nitko ne može ostati ravnodušan i svojom će sinth-pop glazbom i pomaknutim stihovima sasvim sigurno unijeti radost i vedrinu u vaša srca. Subota je dan za Jana Kinčla, čiji se glazbeni setovi s nenadmašnim umijećem kreću house i techno zvukovima još od 2000. godine, kada ovaj DJ, skladatelj, producent i live-act performer stupa na regionalnu scenu i zauvijek je mijenja svojom prepoznatljivom kvalitetom. Odgovornost za večer prepunu raznovrsnih beatova na sebe će u nedjelju preuzeti jedan od najboljih zagrebačkih DJ-eva underground plesne glazbe, Pepi Jogarde, poznat po tome koliko voli uživati u ljepotama postojanja, a to je osjećaj koji nesebično dijeli svima pomoću zarazno dobrih zvukova.

Uglancajte svoje ljubimce na četiri kotača za večernji izlazak, ponesite svoje osmijehe i dobro raspoloženje! Upalimo žmigavce, potrubimo za kulturu koja se nikad ne predaje! Dođite na Drive in kulturu i prepustite se osjećaju lakoće življenja uz vrhunske filmske i glazbene sadržaje!

Sve informacije o programu i ulaznicama pronađite na www.driveinkultura.com.

Komentiraj članak
Povezane vijesti

Ostale vijesti