Veleposlanici u Berlinu - Zviždači iz Drugog svjetskog rata

subota, 08. svibnja 2021.

Viasat History istražuje ključnu i opasnu ulogu koju su veleposlanici imali u godinama uoči Drugog svjetskog rata

Hitler je 30. siječnja 1933. godine imenovan za kancelara: revolucija je započela. Cijeli je svijet to promatrao sa zanimanjem i zabrinutošću. Među svjedocima, diplomati koji su radili u Berlinu bili su u izvrsnom položaju da vide što se doista događa. Očajnički su pokušavali doći do informacija, pa su postali istražitelji, špijuni i zviždači.

Za samo nekoliko mjeseci, pa čak i samo nekoliko tjedana, nacisti su preuzeli kontrolu nad državnom administracijom i svim strukturama, ali i dalje se nisu snalazili u diplomatskim krugovima u kojima je još bio velik broj aristokrata. Međutim, neki od njih, među kojima i Hermann Goering, Rudolf Diels, šef Gestapa, i Ernst Hanfstaengl, voditelj Ured za strane novinare, ubrzo su postali stalni gosti na svim druženjima pripadnika visokog društva.

Goering, odjeven u svoje operetne odore, često je posjećivao francusko veleposlanstvo, gdje su prijemi bili podjednako i brojni i popularni. Kako se broj visokopozicioniranih nacista na tim mondenim zabavama povećavao, tako se dramatično smanjivao broj nazočnih Židova.

U ovom dokumentarcu gledatelji mogu zaviriti u arhive koji čuvaju iskaze svjedoka, osobne zabilješke i izvješća, od kojih neka nisu dosad nikad prikazana. Upoznat ćemo okruženje u kojemu su se neki zabavljali dok se stari svijet oko njih urušavao. Ti su diplomati razumjeli opasnost koju je predstavljao nacionalsocijalizam te su bezuspješno pokušavali upozoriti svijet na sve veću opasnost koju je predstavljala nacistička Njemačka, no nailazili su na ignoriranje.

Dokumentarac Veleposlanici u Berlinu: Zviždači iz Drugog svjetskog rata premijerno prikazujemo na programu Viasat History, u subotu, 8. svibnja, u 23:00 sati.

Komentiraj članak
Povezane vijesti

Ostale vijesti