Posebno izdanje ZagrebDoxa: podijeljene nagrade!

subota, 10. listopada 2020.

Dodjela nagrada održala se online u skladu sa epidemiološkom situacijom, a sutra saznajemo tko je dobio HT nagradu publike

Foto: ZagrebDox

Subotnji dan na ZagrebDoxu svakako je obilježila dodjela ovogodišnjih nagrada koja je održana online u 20 sati i mogli ste je pratiti na platformi Rplus i festivalskoj Facebook stranici.

U nastavku pogledajte popis nagrađenih filmova uz obrazloženja žirija!

MEĐUNARODNA KONKURENCIJA

MEĐUNARODNI ŽIRI u sastavu Goran Dević, Petra Seliškar i Anna Kryvenko dodijelio je VELIKI PEČAT filmu PJENA / FROTH (Ilya Povolotsky; Rusija / Katar).
U selekciji od 17 filmova žiri je zamijetio minimalistički filmski portret izolirane zajednice u tradiciji neposrednog filma. Režiser je uspio otkriti mjesto i njegovu prošlost u današnjim prizorima Murmanska. Žiri je bez oklijevanja dodijelio Veliki pečat za najbolji film u međunarodnoj konkurenciji filmu 'Pjena' Ilje Povolockog.

POSEBNO PRIZNANJE dodijelili su filmu UZORNO VLADANJE / EXEMPLARY BEHAVIOUR (Audrius Mickevičius, Nerijus Milerius; Litva / Bugarska / Slovenija / Italija).
Za izuzetan i dramatičan osobni pristup opraštanju, kolektivnoj osveti i sustavnom kažnjavanju koji pretvara priču iz stvarnog života u filmsku meditaciju. Ovaj film pomaže nam da shvatimo logiku zatvorskog sustava, ali i ljude koji kroz njega prolaze, njihove živote, obitelji i priče. I sam režiser suočava se s nekim problemima sustava te mora pronaći način kako da se pomiri s njime.

REGIONALNA KONKURENCIJA

REGIONALNI ŽIRI u sastavu Dean Šoša, Valentina Primavera i Nicoletta Romeo dodijelio je VELIKI PEČAT filmu NAŠ DOM U DIVLJINI / ACASĂ, MY HOME (Radu Ciorniciuc; Romania / Finland / Germany).
Trezven portret nevolja potlačene klase bez ikakva uljepšavanja, retorike ili moralnog osuđivanja, prateći teško i intimno putovanje velike rumunjske obitelji iz divljine dunavske delte u veliki grad, iz idiličnog prirodnog krajolika u civilizaciju i mogućnost bolje budućnosti, bar za mlađe generacije.

POSEBNO PRIZNANJE dobio je film JEDNA OD NAS / ONE OF US (Đuro Gavran; Hrvatska).
Narativan dokumentarac snimljen empatičnom bliskošću s protagonistima, skupinom prijatelja čija 15. godišnjica mature predstavlja brutalno otkriće, trenutak sazrijevanja između nove spoznaje o čudovištima iz prošlosti i novog, mudrijeg pogleda na život.

MLADI ŽIRI u sastavu John Appel, Jelena Maksimović i Alen Munitić nagradu MALI PEČAT (najbolji film mladog/e autora/ice do 35 godina) dodijelio je filmu NAŠ DOM U DIVLJINI / ACASĂ, MY HOME (Radu Ciorniciuc; Romania / Finland / Germany).
Za snažan redateljski debi koji otvara vrijedna pitanja o modernom svijetu i govori na jedinstven, uvjerljiv i emotivan način o obitelji koja se mora odreći doma u divljini te ući u društvo, nagradu u ovoj kategoriji osvaja redatelj Radu Ciorniciuc za ‘Naš dom u divljini’.

POSEBNO PRIZNANJE dodijelili su filmu PJENA / FROTH (Ilya Povolotsky; Rusija / Katar).
Za izniman filmski jezik koji nas približava ljudima i njihovoj svakodnevnoj borbi na obali Barentsova mora žiri je odlučio dodijeliti posebno priznanje filmu ‘Pjena’, prvom dugometražnom filmu Ilje Povolockog.

Dorrotya Zurbó, Marinella Matejčić i Mladen Majetić bili su članovi ŽIRIJA MOVIES THAT MATTER i nagradu MOVIES THAT MATTER (film koji na najbolji način promiče ljudska prava) dodijelili su filmu ODVJETNICA / ADVOCATE (Rachel Leah Jones, Philippe Bellaiche; Izrael / Kanada / Švicarska).
Film koji prikazuje lica i glasove pravde u militariziranom izraelskom društvu koje ugnjetava diskriminirane Palestince u Gazi i na Zapadnoj obali zaslužuje nagradu Movies That Matter žirija ne samo zato što majstorski pruža uvid u unutarnju borbu protagonistice te rizike koje ona i njezina obitelj preuzimaju zbog njezine predanosti pravdi, ali i zbog fokusiranja na višedesetljetnu ustrajnost na maloj, ali važnoj klici ljudskosti i empatije prema Palestincima u militantnom izraelskom društvu.

POSEBNO PRIZNANJE dali su filmu EUFORIJA POSTOJANJA / THE EUPHORIA OF BEING (Réka Szabó; Mađarska).
Poetski dokumentarac koji nam pruža uvid u unutarnju snagu Židovke koja je prije 75 godina preživjela grozotu nacističkih logora smrti te u njezinu potragu za duševnim mirom kroz proces cijeljenja suočavanjem s prošlošću na osobnoj razini. Film nas majstorski vodi kroz njezina sjećanja na 2. svjetski rat, bolne gubitke i razorno osobno iskustvo koje nije važno samo na osobnoj razini, nego i za sve Židove. Film je važan jer predstavlja nadu da ugnjetavane žrtve mogu zacijeliti. Film zaslužuje posebno priznanje Movies That Matter žirija i isprepliće se s pobjedničkim filmom podučavajući nas o golemom naporu koji kao čovječanstvo trebamo uložiti u zacjeljivanje rana ugnjetavanih žrtava na društvenoj i osobnoj razini.

POSEBNO PRIZNANJE dobio je i film SJENE BEZ SUNCA / SUNLESS SHADOWS (Mehrdad Oskouei; Iran / Norveška).
Okrutna stvarnost žrtve nasilja u obitelji koja pronalazi izlaz iz viktimizacije tako što ubije vlastita oca glavni je fokus filma koji zaslužuje drugo posebno priznanje žirija Movies That Matter. Kreativno filmsko preispitivanje savjesti žrtava i tinejdžerica osuđenih na smrt te njihovih majki zatvorenih u današnjem Iranu čine ovaj film tužnim, ali i izuzetnim. Unatoč tomu što su protagonistice tinejdžerice u teokratskom Iranu, viktimizacija kojoj su podvrgnute univerzalna je za sve žrtve obiteljskog nasilja, a autor nam pruža priliku da preispitamo svoje moralne granice i empatiju na ovom putovanju finim nijansama svakodnevnog života zatvorenica.

NAGRADU MOJOJ GENERACIJI dodjeljuje osnivač i direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski filmu autora svoje generacije i ona je pripala filmu GRAĐANIN K / CITIZEN K (Alex Gibney; Velika Britanija / SAD).
Ovogodišnji dobitnik Nagrade Mojoj generaciji je oskarovac i višestruki dobitnik nagrade Emmy, Alex Gibney za film ‘Građanin K’, ali i za čitav svoj, doista značajan, dokumentaristički opus. ‘Građanin K’, njegov posljednji film iz 2019, tematizira slučaj Mihaila Khodorkovskog, jednog od najbogatijih ruskih oligarha, političkog protivnika Vladimira Putina, višegodišnjeg zatvorenika i disidenta. No, mnogo više od same biografije, ovaj film govori o kompleksnim procesima koji su obilježili stvaranje post-sovjetske Rusije, ali i novih globalnih geopolitičkih odnosa. Došavši iz svijeta medija, Gibney u svojim filmovima, od kojih su mnogi prikazani i na ZagrebDoxu, beskompromisno progovara o temama koje zanimaju široki spektar gledatelja, baveći se društvenim fenomenima i osobnim sudbinama koje su obilježili vrijeme u kojem živimo.

ŽIRI FIPRESCI-ja bio je u sastavu Igor Angjelkov, Marijana Jakovljević i Zane Balčus koji je NAGRADU FIPRESCI dao filmu NAŠ DOM U DIVLJINI / ACASĂ, MY HOME (Radu Ciorniciuc; Romania / Finland / Germany).
Za film koji se bavi nizom tema suvremenog društva: koji način života odabrati, koje mjesto zvati domom te kako se prilagoditi novim okolnostima. Istražujući te teme, autori ostavljaju otvoren prostor publici za promišljanje i vlastito mišljenje. Iz dugog promatračkog procesa predstavljena nam je snažna priča koja nas uvlači u živote protagonista i omoguće nam da prisustvujemo ključnim trenucima, pojačavajući time emotivnu povezanost.

Komentiraj članak
Povezane vijesti

Ostale vijesti