Mobilna streaming platforma Quibi u problemima

srijeda, 23. rujna 2020.

Platforma koju je pokrenuo Jeffrey Katzenberg navodno je na prodaju jer je u gubitku, a za sve se krivi pandemija koronavirusa

Foto: PR Photos

Ideja o kratkim sadržajima na mobilnom telefonu dok putujete na posao ili negdje čekate tijekom užurbanog dana prošle se godina činila savršenom. Quibi, nova mobilna streaming platforma, zvučala je idealno za moderni, užurbani svijet koji je neprestano u pokretu. I onda se dogodila pandemija koronavirusa.

Startup koji je pokrenuo Jeffrey Katzenberg, mogul i bivši predsjednik DreamWorks Animationa, postao je dostupan u travnju ove godine i na njemu se odmah moglo naći mnoštvo igranog sadržaja s raznim zvijezdama s A liste. No, kako je pandemija ljude većinom gurnula u domove interes za kratkim, brzim sadržajima kakve nudi Quibi (do 10 minuta po epizodi) jednostavno ne postoji, već su se ljudi okrenuli streamingu kao što su Netflix, Disney+, Amazon, HBO GO i Max.

Variety iz povjerljivog izvora navodi kako se intenzivno razmišlja o prodaji platforme jer u manje od 6 mjeseci nije prikupio ni približno očekivani broj pretplatnika te je neprestano u minusu (ima manje od 2 milijuna pretplatnika što je 30% zacrtanog cilja). Osim prodaje, razmišlja se i u novim načinima financiranja, ali ništa od toga u Quibiju nisu htjeli službeno komentirati. Rečeno je samo kako je "Quibi uspješno pokrenuo novi poslovni model i pionir je s novim načinom pripovijedanja i novom platformom, a Jeffrey i Meg Whitman (izvršna direktorica) i dalje su posvećeni širenju posla kako bi korisnici dobili najbolje moguće iskustvo, dioničari najbolju dobit i zaposlenici najbolje poslovne mogućnosti".

Investitora u Quibiju je zbilja puno: to su Disney, NBCUniversal, Sony Pictures Entertainment, Viacom, AT&T’s WarnerMedia, Lionsgate, MGM, ITV i Entertainment One, dok ga s tehničke strane podupire kineska tehnološka tvrtka Alibaba Group. Sadržaj za Quibi su kreirali i u njemu se pojavljuju zvijezde kao što su Steven Spielberg, Jennifer Lopez, Sam Raimi, Idris Elba, Chrissy Teigen, Antoine Fuqua, Lena Waithe, Anna Kendrick, Rachel Brosnahan, Issa Rae, Kevin Hart, Steven Soderbergh i obitelj Kardashian. Unatoč ovim problemima Quibi je prošli tjedan na Creative Arts Emmy nagradama dobio svog prvog Emmyja i to za krimi seriju Antoinea Fuquae #FreeRayshawn u kojoj glume Laurence Fishburne i Jasmine Cephas Jones.

Iako Quibiju Netflix i Disney+ ne mogu biti direktna konkurencija zbog drugačijeg pristupa sadržaju, ova platforma se bori protiv nekih drugih pristupačnijih servisa (i besplatnih) kao što su TikTok, Snapchat, Instagram i YouTube. Spomenimo još i cijenu koja nije baš malena s obzirom na sve jer ćete za Quibi izdvojiti 4,99 dolara mjesečno s reklamama, odnosno 7,99 dolara bez reklama.

Kao da ovo sve nije dovoljno, protiv Quibija je podnesena tužba i to od interaktivne video tvrtke Eko koja ih je optužila za pronevjeru poslovne tajne i krađu čak dva patenta. U nedjelju na dodjeli Primetime Emmy nagrada voditelj Jimmy Kimmel Quibi je u šali nazvao "najglupljom stvari ikada koja je koštala milijardu dolara".

D.Ž.

Komentiraj članak
Povezane vijesti

Ostale vijesti