16. festival 25 FPS: četiri filmska hibrida u programu Refleksi

nedjelja, 13. rujna 2020.

Program hrvatskih filmova donosi autore koji istražuju arhitekturu osobne i kolektivne povijesti

Refleksi su jedan od stalnih programa Festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS, koji će se održati od 24. do 27. rujna 2020. u Kinu SC-a u Zagrebu te 29. i 30. rujna u Art kinu u Rijeci, a čiji je cilj da u – kombinaciji s filmovima iz konkurencije – pruži presjek aktualnih avangardnih, eksperimentalnih i hibridnih tendencija na domaćoj filmskoj sceni.

U ovogodišnjim Refleksima bit će prikazana četiri filma autorica i autora različitih generacija, koji inovativnim filmskim jezikom analiziraju pitanja osobne i zajedničke povijesti.

Svjetsku premijeru imat će Kako razgovarati s mamom, intimistički esej Dalije Dozet u kojem kroz priču o putovanju na drugi kraj svijeta istražuje načine za razgovor s vlastitom majkom i izražavanje kroz pokretne slike. Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio Igora Bezinovića i Ivane Pipal šarmantni je hibrid dokumentarnog i animiranog filma, razvijen iz audiozapisa kazetice pronađene na odlagalištu otpada. Snimak pejzaža bez predistorije intrigantno je istraživanje betonskog spavača Krvavica, zapuštenog lječilišta za djecu i remek-djela socijalističkog modernizma u arhitekturi, u realizaciji beogradskog umjetničkog dua Doplgenger. Naš cijenjeni video i filmski umjetnik Vladislav Knežević predstavit će svoj zasad posljednji film Colonello Futurista, intrigantni koktel vojne arhitekture i prve filmske avangarde, smješten u austro-ugarsku Pulu uoči početka Prvog svjetskog rata.

Refleksi su na rasporedu u četvrtak, 24. rujna u 18 sati.

Podsjetimo, u natjecateljskom programu festivala bit će prikazane još tri hrvatske produkcije: Događaji za zaboraviti, u kojem je likovni i filmski umjetnik Marko Tadić postupcima animacije oživio fotografske arhive dvojice umjetnika, pronađene na jednom zagrebačkom buvljaku, zatim Porvenir Renate Poljak, atmosferično i enigmatično istraživanje migrantskih puteva i vlastite obiteljske povijesti te subverzivni filmski esej i eksperiment TESTFILM #1, u kojem je umjetnička grupa Telcosystems istražila materijalne (ne)mogućnosti aktualnog distirbucijskog formata DCP.

Hrvatski filmovi u programu Refleksi u konkurenciji su za nagradu Green DCP koju dodjeljuje Udrugra za audiovizualna istraživanja 25 FPS.

16. izdanje 25 FPS-a će se održati od 24. do 27. rujna 2020. u Kinu SC-a u Zagrebu te 29. i 30. rujna u Art kinu u Rijeci, a sve projekcije za gledatelje su besplatne.

Komentiraj članak
Povezane vijesti

Ostale vijesti