Poznati diljem svijeta opraštaju se od Chadwicka Bosemana

ponedjeljak, 31. kolovoza 2020.

Vrhunski čovjek i glumac preminuo je 28.8. sa samo 43 godine, a posljednje 4 godine borio se s rakom

Foto: PR Photos

Chadwick Boseman umro je u petak, 28. kolovoza, sa samo 43 godine od raka debelog crijeva s kojim se borio posljednih godina tijekom kojih je i postao jedna od najvećih holivudskih zvijezda. Njegova smrt šok je za cijeli svijet jer je svoju borbu tajio tako da se njegovi kolege i obožavatelji s nevjericom opraštaju od ove velike zvijezde i divnog čovjeka, kako ga svi opisuju.

Među mnogim poznatima javio se i redatelj Oskarom nagrađenog filma Black Panther Ryan Coogler, filma koji je oduševio cijeli svijet, a Bosemanova interpretacija T'Challe bila je i ostaje inspiracija mnogima.

Coogler je poslao dugačku izjavu za CNN kojom je htio odati počast životu i karijeri Chadwicka Bosemana, a izjava je bila objavljena jučer, paralelno s ABC-evom objavom kojom su poručili da će pustiti film Black Panther bez reklama nakon čega je uslijedio tribute u kojem su se našli Coogler te mnoge zvijezde i redatelji koji su radili s njim.

Coogler je otvoreno priznao kako se dvoumio snimati visokobudžetni Marvelov film, ali se predomislio kad je vidio Bosemana u Građanskom ratu: "Nikad nisam bio u ovolikoj žalosti. Proveo sam posljednju godinu u pripremi i pisanju riječi koje je trebao izgovoriti, koje nikada nećemo vidjeti. Užasava me što više nikada nećemo gledati ga u krupnom planu, što mu više nikada neću moći prići i reći da moramo ponovno snimiti scenu", samo je dio srcedrapajućeg tributea koji je napisao. Black Panther 2 trebao je krenuti sa snimanjem, a na velikom ekranu smo ga očekivali 2022. godine.

Istaknuo je kako ni on nije znao za njegovu bolest te da se Boseman brinuo za sve oko sebe, bio je vođa, čovjek od vjere, s puno digniteta i ponosa pa nije htio s drugima podijeliti teret svoje borbe. U tributeu je spomenuo kako je za njega Chad (tako ga zove) bio anomalija – bio je smiren, siguran, neprestano je bio spreman nešto naučiti. Istovremeno je bio ljubazan, svakoga je mogao utješiti i imao je najtopliji osmijeh na svijetu, oči koje su vidjele puno više nego smo mi to mislili... Bio je posebna osoba.

Slične riječi podijelio je njegov kolega Chris Evans: "Shrvan sam. Ovo je srcedrapajuće. Chadwick je bio poseban. Bio je original. Bio je u potpunosti posvećen i uvijek znatiželjan umjetnik. Ostalo mu je još toliko toga što je mogao stvoriti. Bit ću zauvijek zahvalan na prijateljstvu. Počivaj u miru, Kralju."

Njegov drugi kolega Robert Downey Jr. također je istaknuo o koliko velikom gubitku je riječ te da će se zauvijek sjećati prijateljstva i dobrih vremena. Osobe koje su izrazile shrvanost i veliku tugu uključuju i bivšeg predsjednika Baracka Obamu te kandidatkinju za potpredsjednicu SAD-a Kamalu Harris… i mnogi drugi.

Naslijeđe Chadwicka Bosemana nije moguće niti opisati. Na plakatu za Marvelov Black Panther je te 2018. godine bio naveden tagline Long Live the King što je postala povijesna izjava jer je ostavština i utjecaj filma i njegove uloge na afroameričku i tamnoputu zajednicu jednostavno nemjerljiv. Boseman je, osim navedenog lika, utjelovio više povijesnih ličnosti koje znamo po rušenju rasnih barijera kao što su prvi afroamerički profesionalni igrač bejzbola Jackie Robinson u 42, soul pjevač James Brown u Get On Up ili sudac Vrhovnog suda SAD-a Thurgood Marshall u Marshall. Ipak, uloga T'Challe postala je simbol nade za sve trenutne i buduće generacije, a Kralj Wakande ostaje kulturni fenomen.

Počivaj u miru, Kralju.

D.Ž.

Komentiraj članak
Povezane vijesti

Ostale vijesti