Helen Mirren će dobiti Zlatnog medvjeda za životno postignuće na Berlinaleu

četvrtak, 05. prosinca 2019.

70. Berlinski filmski festival održat će se od 20. veljače do 1. ožujka 2020.

Foto: PR Photos

Oskarovka Helen Mirren dobit će veliko priznanje na Berlinskom filmskom festivalu (Berlinale) koji će se održati u veljači sljedeće godine.

Velika zvijezda koja je zlatni kipić dobila za biografsku dramu Kraljica i zvijezda najnovije HBO/Sky dramske serije Katarina Velika bit će posvećeni homage koji će se sastojati od nekoliko njezinih najpoznatijih filmova, uključujući Kuhar, lopov, njegova žena i njezin ljubavnik, Tolstojeva posljednja stanica i najnovija kriminalistička drama The Good Liar.

"Helen Mirren je jaka ličnost čija nas gluma uvijek ostavlja bez daha. Sve nas iznova iznenadi svojom interpretacijom složenih likova. Bilo da je riječ o Chris iz Djevojke s duplerice ili kraljici Elizabeti II u Kraljici, njezine su izvedbe primjer snažne žene i naša je velika čast da joj dodijelimo Zlatnog medvjeda za životno postignuće", objasnila je odluku nova izvršna direktorica festivala Mariette Rissenbeek.

Najnoviji Berlinale sljedeće će godine imati jubilarno 70. izdanje, a Mirren će nagrada biti uručena na samoj ceremoniji 27. veljače 2020. kad će biti prikazan njezin nagrađeni film Kraljica. Prva velika filmska uloga za Mirren je bila Cora u humornoj drami Doba dogovora Michaela Powella još 1969. godine, a možda je najtraženija postala nakon uloge u gangsterskom filmu Johna Mackenzieja Crni petak za gangstere 1980. godine.

Zlatni medvjed je najvažnija nagrada na Berlinskom filmskom festivalu, a dodjeljuje se u kategoriji najboljeg filma, najboljeg kratkog filma te za životno postignuće (Počasni Zlatni medvjed). Prošle godine ova počasna nagrada pripala je Charlotte Rampling.

70. Berlinski filmski festival održat će se od 20. veljače do 1. ožujka 2020. godine, kasnije nego inače jer se datum prilagodio nešto ranijem datumu ceremonije Oskara (10. veljače 2020.).

Helen Mirren trenutno možemo gledati u spomenutoj seriji Katarina Velika u kojoj glumi naslovnu ulogu te u filmu The Good Liar u kojem glumi uz još jednog veterana, britanskog glumca Iana McKellena (film je sredinom studenog počeo igrati u SAD-u). Sljedeće godine gledat ćemo je u Fast & Furious 9.

D.Ž.

Komentiraj članak
Povezane vijesti

Ostale vijesti