Uspjeh: "Joker" prvi film s oznakom R koji je prešao milijardu dolara

ponedjeljak, 18. studenog 2019.

Ovo je prvi film ove godine koji je zaradio milijardu, a da nije Disney ili Marvel

Foto: YouTube

Prošli tjedan dijelilo ga je tek nekoliko desetaka milijuna dolara od nevjerojatne milijarde, a sad je i službeno potvrđeno: film Joker studija Warner Bros. prvi je film s oznakom R koji je prešao ukupnu zaradu od milijarde dolara!

Psihološki triler s fantastičnim Joaquinom Phoenixom (mnogi mu žele Oskara za ovu ulogu) postao je čak sedmi film ove godine koji je prešao zaradu od milijarde dolara, ali je prvi koji je došao do ove brojke, a da nije Disney ili Marvel.

Film je snimljen s relativno malim budžetom, samo 62,5 milijuna dolara, tako da je s ovom zaradom postao jedan od najisplativijih filmova o superjunacima (iako po mnogima ne spada u tu kategoriju) ikada. Joker je od početka prikazivanja početkom listopada postigao nekoliko rekorda kao što je najveće domaće otvaranje u listopadu (96 milijuna).

U Sjevernoj Americi Joker je zaradio 322 milijuna dolara dok u ostatku svijeta broji malo manje od 700 milijuna (694) s tim da je najveći uspjeh postigao u Ujedinjenom Kraljevstvu (68 milijuna), Meksiku (43 milijuna) pa Južnoj Koreji (38 milijuna). S obzirom na to da film neće biti prikazan u Kini (zbog negativnog sadržaja i tona, tematike pobune) koja je inače odlično tržište za ovakve filmove, ovakav uspjeh u ostatku svijeta je zbilja hvalevrijedan.

Kritičari su još uvijek podijeljeni oko Jokera, no sudeći prema reakcijama gledatelja čak i oni koje se film nije posebno dojmio hvale Phoenixovu glumu. Film je režirao Todd Phillips, a u njemu još glume Robert De Niro i Zazie Beetz. Joker u hrvatskim kinima igra od 3. listopada i još ga uvijek stignete pogledati.

D.Ž.

Komentiraj članak
Povezane vijesti

Ostale vijesti