Rijeka u znaku studentskog i debitantskog filma: za nekoliko dana počinje 6. STIFF

nedjelja, 13. listopada 2019.

U 10 programskih blokova moći će se pogledati 45 filmova iz 20 zemalja svijeta

Foto: Filmaktiv

Međunarodni studentski filmski festival / Student international film festival (STIFF) u svom šestom izdanju održat će se od 17. do 20. listopada u Art-kinu u Rijeci. U deset programskih blokova moći će se pogledati 45 filmova iz 20 zemalja svijeta, od čega će se 42 natjecati za tri nagrade – najbolji igrani, animirani i dokumentarni film. Ovogodišnja tema festivala je Strah te se STIFF ove godine pita može li se kroz filmski program raspravljati o onome čega se najviše bojimo? Možemo li kroz hrabre filmove pogledati beštiji u oči i oduzeti joj moć? Riječima umjetničke direktorice festivala, Maše Drndić "Kroz filmski i diskurzivni program 6. Međunarodnog studentskog filmskog festivala (STIFF) želimo diskutirati o uzrocima i posljedicama kulture straha, o interesima, ulogama i narativima koji nas plaše i stvaraju individualnu, ali i opću nesigurnost. Na šokantan, duhovit, poetičan, hrabar i metaforičan način, filmovi ovogodišnjeg programa promatraju malog čovjeka u vrtlogu suvremenog društva."

U četiri dana festivala tema Straha će se obraditi kroz 10 programskih blokova koji će se baviti raznim temama poput melankolije, smrti, bolesti, seksualnosti, gubitka, borbe s čudovištima u nama i van nas, pitanjima vjere i religije, vršnjačkog nasilja i mnogih drugih. Najveći broj filmova i ove godine dolazi iz Europe, poglavito Njemačke i Poljske dok Izrael predvodi u animacijama. Selekciju ovogodišnjeg festivala radile su Maša Drndić, Sanja Marijanović, Marta Ban i Sendi Bakotić.

Regionalni autori na ovogodišnjem STIFF-u

STIFF uvijek posebnu pažnju poklanja regionalnim autorima i njihovim ostvarenjima. Povezivanje autora i sudjelovanje u razvoju regionalne kinematografije važne su okosnice festivala. Ovo prepoznaju i autori te će gotovo svi doći predstaviti svoje filmove na ovogodišnjem festivalu.

Iz Hrvatske dolazi šest radova, od čega su čak 4 dokumentarna filma, jedna animacija i jedan eksperimentalno-igrani film, a od regionalnih autora u konkurenciji su tri srpska naslova.

Ivana Todorović, nagrađivana autorica dokumentarnih filmova, ove se godine na STIFF-u predstavlja sa svojim prvim igranim filmom, izuzetno osobnom pričom na kojoj je radila mnogo godina – Kad sam kod kuće. Nikola Stojanović, pobjednik ovogodišnjeg Sarajevo film festivala u studentskoj kategoriji, predstavlja priču o tinejdžerici u punoj snazi života koja, seleći se u Kaliforniju, iza sebe ostavlja sve što je poznavala, uključujući i ratno djetinjstvo – Mi smo vidjeli ljeto. Renata Lučić donosi autobiografski dnevnik Kol’ko god nas noge nose koji na voajerski način prikazuje raspad obitelji koja nikad niti nije bila sastavljena. Kakvu to tajnu čuvaju divlji dječaci koji su odbacili svijet odraslih saznajemo u filmu Lijana Ivana Đurovića koji je na 65. Martovskom festivalu nagrađen s čak dvije nagrade – grand prix za najbolji srpski kratkometražni film i za najbolju fotografiju. S animiranim filmom Odrasti u malo drvo koji je minimalistička metafora migracija, STIFF-ovoj se publici predstavlja prošlogodišnja članica žirija Noemi Ribić.

Autori-povratnici

Na STIFF dolazi i nagrađivana animacija Zmaj, koja je svoju premijeru imala na Berlinaleu, autora-povratnika Martina Smatane koji je na drugom STIFF-u osvojio posebno priznanje žirija za film Rosso Papavero. Na STIFF se vraća i dokumentarna finska autorica Tuuli Teelahati sa Sjećanjem na život, filmom koji tematizira umiranje kao svakodnevicu za stanovnike doma za nemoćne. Nikica Zdunjić STIFF posjećuje čak treći put, ove se godine predstavljajući s nagrađenim igranim filmom Sovjetski psi. Vraća se i mađarska autorica Anna Ottlik koja se animacijom već predstavila na drugom STIFF-u, te je obavljala dužnost članice žirija na trećem STIFF-u. Ove godine predstavlja svoj novi film Primarni brojevi.

Drugi dan festivala, programski blok “Levitaciju” krasi višestruko nagrađivan Proxima-B, film izuzetne kinematografije radnjom smješten isključivo u svemir. U bloku “Prasak”, trećeg dana festivala, film Jupiter, suprotno njegovom naslovu, spušta na zemlju i kroz zastrašujuć prikaz religijskog fanatizma priča o tinejdžerici koja mora odlučiti hoće li pratiti svoju obitelj u fatalnoj proceduri odlaska na više postojanje na Jupiter. U istom bloku prikazuje se San Miguel autora Crisa Grisa koji stiže čak iz dalekog Meksika, a četvrtog dana festivala u “Ravnoteži” publika ima prilike vidjeti uvrnuti dokumentarni film Vremenski stroj poljaka Jana Bujnowskog, duhovitu priču o usamljenom 55-godišnjem djetetu.

Na ovogodišnjem STIFF-u sudjeluje i Restartova škola dokumentarnog filma sa čak tri ostvarenja u konkurenciji. Bernada Cenkovčan će se predstaviti filmom Sretan rođendan, mama!, dok će Nikolina Bogdanović u eksperimentalnom dokumentarcu Mjesto odakle vam pišem pisma obraditi temu odlaska u inozemstvo. Ivan Grgur se obračunava sa vlastitom i tuđom hipohondrijom u visoko stiliziranom dokumentarcu Sigurno mrtvi.

Festival 17.10. u 20 sati otvara gostujući program Diversions short film festivala s tri nagrađivana filma van konkurencije - All Inclusive, švicarske autorice Corine Schwingruber Ilić, Ljudi iz opustošene zemlje Hebe Khaled koji kroz GoPro snimke koje na trenutke podsjećaju na video igru i Neobična kupka gospodina Otmara hrvatskog autora Nike Radasa.

Popratni program

Popratni program ovogodišnjeg STIFF-a čine Fearless Filmmaking, program edukacija u sklopu kojeg su organizirane tri radionice: radionica scenaristike pod vodstvom renomiranog redatelja, scenarista i profesora Giovannia Robbiana, radionica distribucije Distribuiraj to! koju vodi producentica Morana Komljenović, a dolaze i članovi BAKA Productionsa Sara Solomon i Goran Nježić kako bi polaznike uputili u mogućnosti i ograničenja nezavisne produkcije. Novitet ove godine je i izložba koja se organizira u suradnji s Galerijom SKC, naziva „U tren oka” na kojoj će se prikazati autorski GIF radovi međunarodnih autora. Otvorenje izložbe je 18.10. u 22:30 sat u Klubu Palach nakon čega slijedi zabava.

U četvrtak, 17.10. i subotu 19.10. nakon projekcija filmova, u atriju Art-kina će se održati program „Hot topics”, razgovori s publikom i autorima filmova, kao i drugim relevantnim gostima, filozofima, snimateljima i aktivistima. 18.10. biti će održana tribina „Ponos i predrasude” na kojoj će ovogodišnji autori raspravljati o mogućnostima i ograničenjima niskobudžetnih produkcija.

Međunarodni studentski filmski festival / Student International Film Festival (STIFF) pokrenut je 2014. godine u produkciji Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci (SKC) i Filmaktiva s ciljem predstavljanja najboljeg od svjetske recentne filmske produkcije studentskog i debitantskog filma. Glavni program festivala kao i popratni program razgovora i tribina odvija se u Art-kinu. Pokrovitelji i sponzori festivala su Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Zaklada Kultura nova, Aura proizvodi d.o.o. , Bostler d.o.o. Klub Život i Radio Roža.

Komentiraj članak
Povezane vijesti

Ostale vijesti