Hrvatska radiotelevizija izravno prenosi spektakularnu 71. dodjelu nagrade Emmy

nedjelja, 22. rujna 2019.

Izravni prijenos dodjele nagrade Emmy gledajte uz komentatore Nenada Korkuta, Daniela Rafaelića i Boška Piculu

Hrvatska radiotelevizija u noći s nedjelje na ponedjeljak, u sat iza ponoći, na Prvom programu (HRT - HTV1) izravno prenosi spektakularnu 71. dodjelu prestižne televizijske nagrade Emmy.

Hoće li se planetarno popularna američka fantastična serija Igra prijestolja svojom osmom i ujedno završnom sezonom pridružiti najnagrađivanijim dramskim serijama kada su posrijedi televizijske nagrade Emmy? Odgovor na ovo pitanje doznat ćemo u Los Angelesu na dodjeli najpoznatijih priznanja za televizijska ostvarenja. Nagrade Emmy ove se godine dodjeljuju 71. put, a o njima odlučuju članovi Američke akademije televizijskih umjetnosti i znanosti (ATAS). Akademija je osnovana na počecima televizijskog medija 1946., a već su se tri godine kasnije počele uručivati njezine godišnje nagrade. Danas se nagrade Emmy dodjeljuju za niz dostignuća na malom ekranu pri čemu najviše pozornosti izazivaju nagrade za programe u udarnom terminu.

Ekranizacija romana Georgea R. R. Martina, serija Igra prijestolja emitira se od 2011. te je od tada kontinuirano osvajala milijune obožavatelja diljem svijeta te mnogobrojna priznanja među kojima su i tri nagrade Emmy za najbolju dramsku seriju (2015., 2016. i 2018.). Ove bi godine serija u toj kategoriji mogla trijumfirati i četvrti put te se tako izjednačiti sa serijama Hill Street Blues, Zakon u Los Angelesu, Zapadno krilo i Momci s Madisona. Usto, Igra prijestolja koju producira TV kuća HBO ove godine ima najviše nominacija za nagradu Emmy, njih četrnaest, a računajući i priznanja za kreativna dostignuća (scenografija, kostimografija, glazba, montaža, zvuk, specijalni efekti,...) koja se dodjeljuju tjedan ranije, rekordne 32 nominacije, čime je premašila dosad najveći broj nominacija koji je imala serija Newyorški plavci.

Nagrade Emmy za programe u udarnom terminu (programi premijerno emitirani u večernjem terminu između 18h i 2h) dodjeljuju se u 27 kategorija svrstanih u četiri područja: formati (7 kategorija), gluma (6 kategorija za glavne i 6 kategorija za sporedne uloge), režija (4 kategorije) i scenarij (4 kategorije). U kategoriji najbolje dramske serije uz Igru prijestolja nominirano je još sedam naslova: Nazovi Saula, Bodyguard, Ubijanje Eve, Ozark, Pose, Nasljeđe i To smo mi. Za Emmy u kategoriji najbolje humoristične serije natječu se: Barry, Fleabag, Dobro mjesto, Čudesna gospođa Maisel, Russian Doll, Schitt's Creek i Potpredsjednica. Što se tiče miniserija, za najbolju su predložene: Černobil, Escape at Dannemora, Fosse/Verdon, Oštri predmeti i Kad nas vide. Za titulu najboljeg TV filma predloženi su: Black Mirror: Bandersnatch, Brexit, Deadwood: Film, Kralj Lear i Moja večera s Hervéom.

Nakon Igre prijestolja najviše nominacija imaju Kad nas vide (11 nominacija), Barry (9 nominacija), Escape at Dannemora, Fosse/Verdon i Čudesna gospođa Maisel (po 7 nominacija) te Černobil, Fleabag i Ubijanje Eve (po 6 nominacija). Kao i ovogodišnja dodjela Oscara, i Emmy je bez voditelja, što je četvrti put u povijesti nagrade, ali su zato najavljivači pojedinih kategorija najpoznatija imena s malog i velikog ekrana među kojima su i Angela Basset, Viola Davis, Peter Dinklage, Michael Douglas, Kit Harington, Lena Headley, Taraji P. Hanson, Terrence Howard, Jimmy Kimmel, Naomi Watts te Zendaya. Priredba se održava u losanđeleskom teatru Microsoft, a sat vremena prije dodjele crvenim će tepihom proći nominirani te mnogobrojne TV zvijezde.

Komentatori u studiju HRT-a su Nenad Korkut, Daniel Rafaelić i Boško Picula. Urednica prijenosa je Branka Papić, a redateljica prijenosa na HRT-u Sanja Aničić. Izravni prijenos dodjele nagrade Emmy gledajte u noći s nedjelje na ponedjeljak na Prvom programu Hrvatske televizije u 01 sat. Snimku Dodjele nagrada Emmy moći ćete pogledati u utorak, 24. rujna na Drugom programu u 21 sat.

Komentiraj članak
Povezane vijesti

Ostale vijesti