Pogledajte seriju "Putovanje prostor-vremenom" o tajnama svemira

četvrtak, 15. kolovoza 2019.

Na HRT-u će se od 16.8. ponovno prikazivati odlična poučna dokumentarna serija koja se bavi istraživanjem svemira

Foto: HRT

Hrvatska radiotelevizija od petka, 16. kolovoza, na svom Drugom programu (HTV2) u terminu od 23 sata započinje s ponovnim prikazivanjem izvrsne dokumentarne serije Putovanje prostor-vremenom koja se bavi istraživanjem svemira.

Originalnog naziva Spacetime, serija kroz šest nastavaka daje uvid u najnovija istraživanja svemira, nova otkrića i njihov utjecaj na našu budućnost. Moguće otkriće devetog planeta u Sunčevu sustavu i senzacionalno otkriće gravitacijskih valova dospjeli su na naslovnice diljem svijeta. Ta su otkrića samo vrh nezamislivo velikog ledenog brijega.

Gledatelje kroz seriju vodi jedan od najuglednijih stručnjaka za svemir, prof. dr. Ulrich Walter koji je sudjelovao je u misiji Shuttle D-2 te pripada veoma ekskluzivnoj skupini od samo 500 ljudi koji su imali priliku vidjeti naš planet iz svemira.

Prva epizoda nosi naslov Odlazak na Mars – Osvajanje planeta koja se bavi fiktivnim slijetanjem svemirske letjelice sa ljudskom posadom na tlo crvenog planeta 2. kolovoza 2048. godine. No, događaj koji je za sada još znanstvena fantastika jednoga dana postat će stvarnost, čemu u prilog govori podatak kako je na Mars sletjelo već desetke sondi.

U drugoj epizodi pod naslovom Asteroidi - opasnost iz svemira tražimo asteroide i promatramo ih, računamo njihove orbite i procjenjujemo koliko su opasni. Možemo čak i sletjeti na njih. Ali nisu otkrivena sva tijela koja dolaze iz svemira. A kad se nebeska tijela previše približe Zemlji, postanu joj ozbiljna prijetnja. Treća epizoda govori o putu u svemir, zatim slijedi epizoda o svemirskim letovima i raznim opasnostima u svemiru koje im prijete, peta epizoda govorit će o crnim rupama i njihovim misterijama, a zadnja epizoda govori o putovanju u svemir za sve koji si to mogu priuštiti. Za ulagače je rudarenje u svemiru potpuno nova poslovna domena. Očekuju fantastičan profit od sirovina iz svemira. Međutim, danas je let u svemir tehnički veoma kompleksan, opasan i, iznad svega, skupocjen pothvat. No vizionari ipak planiraju osvojiti potpuno nova tržišta u svemiru. To je početak nove ere u povijesti svemirskih letova.

Komentiraj članak
Povezane vijesti

Ostale vijesti