Netflix maknuo kontroverznu scenu iz 1. sezone serije "13 Reasons Why"

srijeda, 17. srpnja 2019.

Scena samoubojstva je maknuta 2 godine nakon originalnog emitiranja, a krajem ljeta stiže 3. sezona

Foto: YouTube

Netflix je maknuo kontroverznu scenu samoubojstva iz svoje hit serije 13 Reasons Why dvije godine nakon originalne premijere.

"Javilo nam se puno mladih ljudi da ih je serija potaknula na razgovor o teškim temama poput depresije i samoubojstva te da su zbog toga potražili pomoć, većina po prvi put. Pripremamo se za premijeru treće sezone kasnije ovog ljeta pa smo dobro razmislili o raspravi koja se vodi od početka serije. Potražili smo pomoć zdravstvenih stručnjaka od kojih ističemo doktoricu Christine Moutier, glavnu liječnicu u Američkoj zakladi za prevenciju samoubojstava, nakon čega smo s tvorcem serije Brianom Yorkeyem i producentima odlučili urediti scenu iz prve sezone u kojoj si Hannah oduzima život", stoji u službenoj izjavi Netflixa koju je prenio The Hollywood Reporter.

Scena sad u sebi više ne sadrži sam čim samoubojstva, već vidimo glumicu Katherine Langford u ulozi Hannah kako gleda svoj odraz u zrcalu nakon čega skačemo na scenu s reakcijom njezinih roditelja. Ne postoji više nikakav prikaz samoubojstva na koji su mnogi odmah nakon premijere negativno reagirali: stručnjaci i aktivisti su se bojali da će scena u kojoj se vidi rezanje žila rezultirati masovnim oponašanjem među tinejdžerima.

"Kad smo radili seriju naša je nada bila da ćemo ispričati priču koja će pomoći mladim gledateljima da ih se vidi i čuje, da potaknemo empatiju kod onih koji gledaju seriju. Htjeli smo pokazati ružnu i bolnu stvarnost samoubojstva na takav način da bi se vidio puni horor tog čina tako da si to nitko nikada ne poželi napraviti. No, zbog kontroverzni smo se savjetovali i dogovorili da ćemo promijeniti scenu jer sama scena nije bitna koliko cijela serija i poruku koju želimo poslati, a to je da se trebamo brinuti jedni za druge", dodao je Yorkey.

Netflix je već prije druge sezone stavio upozorenje prije svake epizode serije baš kako bi gledatelje upoznali s namjerom serije: zvijezde serije Dylan Minnette, Katherine Langford, Justin Prentice i Alisha Boe objašnjavaju gledateljima da svakako potraže pomoć ako ih pogodi bilo što prikazano na televizijskom ekranu.

Treća sezona serije 13 Reasons Why još nema službeni datum premijere, samo se zna da će imati 13 epizoda kao i prethodne dvije sezone. Druga sezona puštena je 18. svibnja prošle godine i dobila je mahom negativne kritike zbog loših tema i mnogih nepotrebnih scena, lošeg razvoja likova, i još jedne problematične scene u finalu te sezone.

D.Ž.

Komentiraj članak
Povezane vijesti

Ostale vijesti