Stiže "Čovjek delfin", priča o legendarnom roniocu na dah

nedjelja, 23. lipnja 2019.

Fascinantna priča o Jacquesu Mayolu čiji je život bio inspiracija za kultni film Luca Bessona "Veliko plavetnilo"

Foto: RESTART Label

Koristeći arhivsku građu, vizualno zapanjujuće podvodne snimke i razgovore s nizom sugovornika, dokumentarni film Čovjek delfin u režiji Lefterisa Charitosa gledatelje vodi u svijet Jacquesa Mayola (1927. – 2001.), legendarnog ronioca na dah, čiji je život poslužio kao inspiracija Lucu Bessonu za kultni film Veliko plavetnilo.

Portret iznimnog sportaša, avanturista i nositelja brojnih svjetskih rekorda u ronjenju na dah, koji je testirao granice ljudskog uma i tijela kako bi otkrio što nas kao ljude povezuje s morem, otkriva Mayola kao discipliniranog ronioca koji je svoj život na površini potpuno podredio strasti za morskim dubinama.

Ujedno to je priča o transformativnom iskustvu ronjenja na dah, koja otkriva kako je slavni francuski delfin pridonio formiranju svijesti o našem odnosu prema moru i nama samima te značajno popularizirao taj sport putujući svijetom i promićući svoju viziju bliskosti ljudi s morem i morskim bićima, a ponajviše s delfinima s kojima je imao poseban odnos.

U filmu putujemo od Japana, gdje je kao dječak prvi put zaronio u društvu tradicionalnih ama, žena koje roneći na dah sakupljaju bisere s morskog dna, preko Indije i Bahama, gdje je kulminiralo njegovo ikoničko rivalstvo s Talijanom Enzom Maiorcom, sve do Mediterana i Elbe, gdje je postao prvi čovjek koji je roneći na dah dosegnuo dubinu od 100 metara. O njemu u filmu govore neka od najvažnijih imena svjetskog ronjenja na dah, poput Williama Trubridgea, Meghan Heaney-Grier, Umberta Pelizzarija i drugih, a narator je Jean-Marc Barr, glumac koji je utjelovio Mayola u Velikom plavetnilu.

Film pogledajte krajem lipnja u Dokukinu KIC (28., 29. i 30. lipnja), Pop-up kinu Samobor (29. i 30. lipnja), na Ljetnoj pozornici Tuškanaci CZK Čakovec (25. lipnja), a tijekom srpnja Čovjek delfin stiže i u ostale hrvatske gradove: Pulu, Rijeku, Rovinj, Split i otoke (Kino Mediteran), Šibenik, Dubrovnik, Bjelovar i Varaždin.

Projekcije u Dokukinu KIC pratit će popratni program VR360 ostvaren u suradnji s Legame studiom. Tri videa u virtualnoj stvarnosti, inspirirana Mayolovim vizijama, povest će gledatelje na nezaboravno putovanje svjetskim oceanima u društvu istaknutih ronioca na dah: Williama Trubridgea, Fabrice Schnöller i Sare Campbell. Distributer filma je RESTART Label. Raspored prikazivanja pogledajte na ovoj poveznici.

Komentiraj članak
Povezane vijesti

Ostale vijesti