taurus @ 3.1.2014. 20:20
Korumpirani političari,profesionalni prevaranti te mafijaši koji kontrolišu Ameriku iz sjene,bio bi najjednostavniji sažetak ovog specifičnog djela Davida O.Russella.Zanimljiv je to spoj glamura 70-ih i brojnih skandala koji su tada potresali "prijestolnicu" kapitalizma prikazan,u suštini,kroz vrlo detaljnu karakterizaciju glavnih protagonista.Čitava glumačka postava se tako vjerodostojno utopila u taj živopisni svijet varalica,ljubavnih trouglova i različitih interesa da je praktično nemoguće izdvojiti nekoga a ne načiniti nepravdu prema ostalima.Bale ponovno briljira u ulozi talentovanog prevaranta čija sposobnost uvjeravanja ljudi u različite "istine" nema granica.Ni ne moramo više napominjati da je pored karakterne transformacije još jednom demonstrirao i fizičku kao dokaz svoje predanosti svakoj ulozi.Ostatak glumačke postave nimalo ne zaostale za Baleom,od A.Adams u ulozi žene koja pokušava manevrisati između uloge ljubavnice i odanog partnera preko B.Coopera kao ambicioznog FBI agenta pa sve do J.Lawrence kao neurotične i neukrotive supruge glavnog lika.J.Renner ništa manje dobar kao naivni idealista sa misijom ekonomskog revitaliziranja svoga grada.Zajednička karakteristika svim spomenutim ( i podjednako dobro napisanim) likovima je zapravo njihova težnja ka ličnom reinventiranju odnosno aspiracija prema novom životnom početku.Film kao i dosadašnja O.Russellova ostvarenja balansira između crne komedije i teške životne drame u kojoj su pojedinci i njihovi odnosi u prvome planu.Kostimografija je sjajna,na momente film djeluje režiran kao muzički video što dodatno uvlači gledatelja u dotični svijet ambicija,ljubavi i nedosanjanih ideala.Baziran na istinitim događajima ali istovremeno obogaćen nevjerovatnim zapletima i osebujnim likovima,American Hustle nam pruža uvid u fundamente na kojima počiva moderna Amerika i kao takav predstavlja mnogo više od običnog filmskog ostvarenja.
joker12 @ 16.1.2014. 17:19
David O. Russell je trenutno u zlatnim ogdinama što se tiče karijere. Njegova zadnja tri filma (Boksač, U dobru i u zlu, Američki varalice) su me oborila s nogu.
Ja mislim da su Američki varalice njegov najbolji film. Ako mu ovaj film ne donese Oscara, neznam koji će.
sebulba @ 30.1.2014. 23:06
moram priznati da mi je prvih sat vremena film poprilicno bzv, nakon toga je jako dobar. glumacka ekipa kao i glazba su odlicni, ali cjelokupni dojam je zapravo nista posebno, nesto mu nedostaje.
smarkovi @ 31.1.2014. 11:47
Ove godine filmovi za Oscara i nisu na nekoj razini,no valjda ce krenuti na bolje
bearfoot @ 9.2.2014. 10:39
zvjezdana ekipa na okupu čije glumačke sposobnosti očito mogu ovu, već tisuću puta prežvakanu priču, učiniti relativno zanimljivom...kako film odmiče likovi polako nadjačavaju nemaštovitost u pojedinim trenutcima vrlo tanke radnje i u suradnji s muzičkom kulisom i Jenniferkinim sisama
dominiraju filmom dajući uvjerljivost toj pretankoj priči...dijelovi filma, npr privatni život fbi-evca, gradonačelnika, jadan su pokušaj dodavanja humora filmu koji mu, istini za volju, ne bi škodio,da ga je bilo...rijetki su filmovi gdje vidimo što znači "gluma" i angažman glumaca, profesionalnost koja omogućuje gledatelju da povjeruje likovima bez obzira na plitku ideju...
filmofil1983 @ 15.2.2014. 22:08
-David O.Russell redatelj je koji je se već pokazao činjenicom da u četiri godine ima tri nominirana filma u kategoriji najboljeg filma i to svakako nije mala stvar.I ovom kriminalističkom dramom pokupio je sve važnije nominacije,njih čak deset.
-No pravo je pitanje da li je "American Hustle "zaslužio baš deset nominacija?Film ima jaku scenografiju i doista je sedamdesete godine koje su bile godine kiča i neukusa prenio uspješno u fim,no mislim da filmu nedostaje čvrsta struktura.
-Film bi trebali pogledati svi filmofili i ocjeniti ga, jer ga je šteta propustiti.Pogledati
krushka @ 16.2.2014. 17:52
sedamdesete godine su bile godine kiča i neukusa?? Ja o tome nemam pojma
cor @ 17.2.2014. 23:49
čeka da ga pogledam. nadam se da ipak nije takav užas kao prenapuhana gravitacija koja će sigurno dobiti oscara,bar jednog, jer obično smeće filmovi,s nekom holivud bulšit sentimental porukom,i dobiju.
smarkovi @ 19.2.2014. 8:41
Konacno sam ga pogledao i po meni nece dobiti Oscara za najbolji film,mozda u nekoj drugoj kategoriji
karter @ 27.2.2014. 15:59
Kako je nevedeno u prijašnjim komentarima već od prije poznata priča, u svom frenetičnom tempu malo zbrkan film s određenim nelogičnostima u radnji te definitivno preneozbiljan za nagrade i zahtjevniju publiku. Usprkos ovome meni daleko najzabavniji i najdraži film ove godine. Odličan miks komedije, kriminalističke drame i onih prevarantskih filmova tipa žalac, a sve začinjeno energičnom režijom o.russela, briljantno dočaranom atmosferom sedamdesetih i ono najočitije maestralnom glumom cijele glumačke postave. Ja sam film prvenstveno doživio kao komediju gdje je najveći naglasak stavljen na likove i oni su scenaristički izrazito dobro profilirani gdje su odlično prikazane njihove težnje, želje, motivacija određenih postupaka te film uopće nije tako plitak kakav se dojam dobije zbog svog humorističnog štiha i ludog tempa. Međutim za stvoriti takve osebujne, karizmatične likove trebalo je angažirati kremu američkog glumišta što je i napravljeno. O Baleu i Adams (šteta što će joj opet Oscar izmaknuti) ne treba ni pričati, Lawrence briljira kao poludjela, nepredvidljiva kućanica a i cooper me iznenadio solidnom ulogom i urnebesnom scenom sa majkom i viklerima u kosi. Renner i de Niro u kratkim ali pamtljivim ulogama. Russel je zbilja jedan optimističan i romatičan lik jel je ovaj film mogao isto tako tragično završiti, mene je npr. lik carminea uvelike podsjetio na lik sobotke u žici međutim nekakva teška realistična tragična priča naravno da nije bila ni intencija russela. Sve u svemu scenaristički i glumački izvanredna krimi komedija prvenstveno bazirana na karakterima i njihovim međusobnim odnosima, a manje na nekoj kompleksnosti radnje. Objektivno jedino bi oscara mogle osvojiti lawrence i adams, iako mislim da je ovo najbolje što nam hoolywood u ovom trenutku može glumački pružiti.
fantasma13 @ 27.2.2014. 22:46
meni se čini upravo suprotno, za razliku od prošlogodišnjeg mršavog izbora za oscar (argo wtf !?), 2013. je itekako godina dobrih fimova !
CTRL Q to Enable/Disable GoPhoto.it
vriska @ 2.3.2014. 19:59
priznajem da sam uzivala gledajuci ga, iako je debelo van mog standardnog ukusa
radnja je jednostavna za pratit, likovi odlicno razrađeni, i "odobravam" izbor glumaca
za razliku od kolege s posla s kojim sam ga gledala, koji je ocekivao da ce bit nesto u stilu Oceanovih 12, drago mi je da nije ispao tako
ne mirisem oscara, ali nema veze, to mu ne umanje vrijednost
crnisokol @ 12.8.2014. 10:00
Film je dobar, mogao bi reći 'samo' dobar s obzirom na redatelja i zvučna glumačka imena.
Sama radnja s prevarama i obmanama te prevarama i prevari je ok i solidno je izvedena. No, da nije odličnih glumaca ovo bi bio tek prosječan film. Iako su svi dobri, istaknuo bih Jennifer Lawrence i Amy Adams koje su mi bile odlične i od muških Jeremyja Rennera. Glazba je solidna s ponekom odličnom pjesmom (Jennifer s Live and Let Die). U biti film ima odličnih pojedinačnih scena no kao cjelina je ispao pomalo zbrkan i toliko efektan koliko bi se čovjek nadao.
hope1404 @ 11.6.2015. 15:44
Za pogledati film al nista narocito 6/10
masina @ 21.2.2020. 21:06
Film je ok. A Christian je meni super kul glumac. Jedan od najboljih ove “mladje” generacije glumaca. Najviše volim što se u svaki film unosi potpuno i priprema karakterno i fizički ali maximalno.
Recimo ovdje je nabacio najmanje 20 kg i pustio stomak, svaka čast. A za “the machinist” na primjer je opet u totalnu krajnost išao sa mršavljenjem. A lika je odglumio maximalno, kao i uvjek. Sa onim ispalim rebrima i upalim očima kad bi ga kojim slučajem vidio na ulici, ma junky original. No dosta o njemu i drugim filmovima, kao što rekoh film je ok, glumačka postava odlična, i baš zbog postave te film je mogao bolje, ali nećemo cjepidlačiti jel...Uz veliku kesu čipsa i flašu piva ili wiskija, vrlo dobro gledljivo.
argus @ 19.3.2023. 23:40
Zanimljiv film koji gledatelje vodi u sedamdesete godine. Neobični odnosi među likovima, odlična gluma... Izgleda kao fikcija iako se navodno temelji na istinitim događajima. Radnja prilično zapetljana pa nije dobro za vrijeme filma tražiti nešto po frižideru da se ne izgubi nit 😉. Odlična glazba...
Ocjena 8 od 10