ponedjeljak, 01.01.0001 00:00

Televizijska posla (2006)

30 Rock (Originalni naziv)

komedija

Serija koja skida sve maske o radu na TV kanalu i stavlja urnebesna uredska podmetanja u prvi plan

 
Režija: Adam Bernstein, Don Scardino, Michael Engler, ...
Scenarij: Tina Fey, Robert Carlock, Jack Burditt, ...
Uloge: Tina Fey, Tracy Morgan, Jane Krakowski, Jack McBrayer, Scott Adsit, ...

Filmografija

Ova humoristična serija je poharala svijet, a skida sve maske o radu na TV kanalu i stavlja urnebesna uredska podmetanja u prvi plan. Serija je dovela holivudskog glumca Aleca Baldwina u prvu ulogu u seriji i vratila Jane Krakowski, poznatu tajnicu Ally McBeal, u srca gledatelja.

Liz Lemon ima posao iz snova, posao koju bi svaki scenarist mogao poželjeti - vodeću poziciju na zahtjevnom, ali vrlo popularnom live TV showu u New Yorku. Njen život bi bio puno lakši da nema Jacka Donaghyja (Alec Baldwin) koji Lizin show, a i život, okreće naglavačke sa svojim konstatnim uplitanjima. Novi šef inzistira da Liz nagovori Tracy Jordan (Tracy Morgan), divlju i nepredvidljivu filmsku zvijezdu, da se priključi njihovom timu i postane nova zvijezda showa.

Liz se sada mora nositi s arogantnim novim šefom i novom zvijezdom, glumcem kojem nisu baš sve daske na broju. Ona mora učiniti sve da show ide dalje i da ona nastavi uspješno raditi svoj posao iz snova. Liz mnogo vremena i energije troši na uspješnost showa, no pritom pati njen društveni život. Za izlaske nema niti vremena niti živaca, a utjehu nalazi u društvu svoje dugogodišnje prijateljice Jenne Maroney (Jane (Krakowski). Jenna je bila zvijezda showa dok Jack Donaghy nije odlučio da se zaposli ‘luđak’ Tracy Jordan. Show dobiva novo ime i novu zvijezdu, a to će smetati mnogima, no najviše Liz Lemon i Jenni Maroney.

NAGRADE

„Televizijska posla“ su tijekom sedam sezona ugostila zadivljujući niz gostujućih zvijezda, uključujući Elaine Stritch koja je 2007. nagrađena „Emmyjem“ za ulogu majke Jacka Donaghyja i Tima Conwaya nagrađenog „Emmyjem“ 2008. Ostale zvijezde nominirane za nagradu „Emmy“ uključuju Alana Aldu, Jennifer Aniston, Willa Arnetta, Elizabeth Banks, Stevea Buscemija, Margaret Cho, Matta Damona, Edie Falco, Carrie Fisher, Jona Hamma, Stevea Martina i Ripa Torna.

Tijekom sezona serija je 90 puta nominirana za nagradu „Emmy“, a 14 je puta nagrađena. Serija je 2009. godine nagrađena trećim „Emmyjem“ zaredom za najbolju humorističnu seriju te je držala rekord humoristične serije najviše puta nominirane u jednoj godini s 22 nominacije. Serija je osvojila „Zlatni globus“ za najbolju humorističnu seriju ili mjuzikl, nagradu Udruženja glumaca za najbolju izvedbu glumačkog ansambla u humorističnoj seriji, tri nagrade Udruženja producenata za humorističnu seriju, tri nagrade Udruženja američkih scenarista (WGA) u kategoriji humoristične serije, tri nagrade Udruženja američkih scenarista za epizodnu komediju te nagradu Udruge televizijskih kritičara za humorističnu seriju.

 

TINA FEY - Liz Lemon

Dobitnica Emmyja Tina Fey (”Saturday Night Live,” “Mean Girls”) piše, producira i glumi Liz Lemon, scenaristicu koja obožava svoj posao te čiji se život zakomplicira dolaskom novog šefa. Tina Fey nedavno je završila šestu sezonu kao glavna scenaristica, i suvoditeljica "Weekend Updatea", dijela NBC-evog "Saturday Night Livea".Tina je dobila Emmyja za rad na "Saturday Night Liveu" gdje je radila kao scenaristica od 1997., te kao glavna scenaristica od 1999. godine.S vremenom se počela pojavljivati i ispred kamera, a od tada počinje dobivati i nova priznanja. Tako je proglašena od strane Entertainment Weeklyja osobom godine, ušla u izbor 50 najljepših ljudi magazina "People", te proglašena jednom od najglamuroznijih žena godine. Počinje raditi i na filmu, od proljeća 2004., te kao scenaristica i kao glumica uz bok Lindsay Lohan u hit komediji "Mean Girls". Tina Fey je za ovaj film nominirana za nagradu "Writers Guild" za najbolje adaptirani scenarij.

ALEC BALDWIN - Jack Donaghy
Jednog od najkarizmatičnijih glumaca u Hollywoodu, Aleca Baldwina nedavno smo mogli gledati u filmu Martina Scorsesea "The Aviator", a za ulogu u filmu "The Cooler" gdje je glumio s Williamom H. Macyjem zaradio je i nominaciju za Oscara.Osim brojnih filmskih uloga, Alec Baldwin bio je čak 12 puta voditelj "Saturday Night Livea", a za svoja pojavljivanja u popularnoj seriji "Will i Grace" nominiran je 2006. za nagradu Emmy. Alec je bio i dio produkcijskog tima "Nuremberga", mini serije također nominirane za Emmy. Baldwin je nominiran i za nagradu "Tony" za ulogu u predstavi "A Streetcar Named Desire" te nominiaciju za Emmy za ulogu u njenoj televizijskoj adaptaciji.

JANE KRAKOWSKI - Jenna Maroney
Jane Krakowski je osim što je glumica, i plesačica i pjevačica s brojnim priznanjima i nagradama iz svijeta filma, televizije i kazališta. Dobila je nagradu "Tony" za ulogu Carle u Broadwayskoj predstavi "Nine" gdje je glumila s Antoniom Banderasom. Osvojila je nagradu "Olivier" za ulogu u "Guys and Dolls" s Ewanom McGregorom. Glumila je na Broadwayu i u predstavama: "Grand Hotel", "Company", "Once Upon A Mattress", "Tartuffe" i "Starlight Express". Nominaciju za Zlatni globus dobila je za ulogu Elaine Vassal u hit seriji "Ally McBeal". Glumila je i u serijama "Zakon i red" i "Everwood".Osim što je pjevala na nekoliko Broadwayskim izdanjima, Jane Krakowski snimila je i pjesmu pod nazivom "You" s Jimom Brickmanom na njegovom albumu "Lovesongs and Lullabies".

TRACY MORGAN - Tracy Jordan
Publika je upoznala Tracya Morgana još kao stand up komičara koji je nastupo diljem Amerike, a zatim u ulozi u seriji "Martin". Morgan zatim 1996. godine počinje raditi u "Saturday Night Liveu" gdje se pojavljivao čak sedam sezona.Nakon što je napustio "Saturday Night Live" , Tracy započinje svoj vlastiti show - "The Tracy Morgan Show".

 

 

 

SCOTT ADSIT - Pete Hornberger
Scott Adsit se pojavljivao u brojnim serijama poput  “Felicity,” “Monk” i televizijskim emisijama poput “Mr. Show” i “Tenacious D.” Glumio je i u serijama “The Office,” “Malcolm u sredini,” “Huff,” “Alias,” “CSI Miami,” “Prijatelji” i “Curb Your Enthusiasm.”


Komentari (6)

Foto