ponedjeljak, 01.01.0001 00:00

Bravados (1958)

THE BRAVADOS (Originalni naziv)

vestern

Rančer kojem četvorica odmetnika ubiju ženu i kći kreće u osvetničku potjeru

 
Režija: Henry King
Scenarij: Philip Yordan, Frank O'Rourke
Uloge: Gregory Peck, Joan Collins, Stephen Boyd, Albert Salmi, Henry Silva, ...

Filmografija

Uzimanje pravde u svoje ruke zbog osvete jedan je od najčešće korištenih motiva u vesternima. Ekranizirajući roman Franka O'Rourkea, tim se motivom u filmu "Bravados" poslužio američki redatelj Henry King (Bernadettina pjesma, Wilson). Scenarij je napisao oskarovac Philip Yordan (Slomljeno koplje, Dillinger), a King je za glavnu ulogu angažirao svog omiljenog glumca Gregoryja Pecka (Ubiti pticu rugalicu, Praznik u Rimu) s kojim je surađivao i u filmovima "Snjegovi Kilimandžara", "Revolveraš" i dr.

Prije šest mjeseci rančer Jim Douglass (G. Peck) doživio je obiteljsku tragediju kada su mu četvorica odmetnika brutalno ubili suprugu. Otada Jim neumorno traga za ubojicama pri čemu ga put dovede do gradića o čijoj sigurnosti brine šerif Sanchez (H. Rudley). Od njega dozna da se u gradu priprema vješanje četvorice zlikovaca u kojima Jim prepozna ljude koje i sam hvata. Međutim, uhićenici pobjegnu iz zatvora otevši Emmu (K. Gallant), kćer mjesnog poduzetnika.

Uz pomoć ranjenog šerifa i svoje stare ljubavi Josefe (J. Collins), Jim odluči stati na čelo potjere za bjeguncima koje predvodi Bill Zachary (S. Boyd). Jim pronađe prvu dvojicu bjegunaca, ali ga pokoleba tvrdnja jednoga od njih da oni nemaju nikakve veze s ubojstvom njegove supruge...

Opore priče, izvrsnog ritma i sjajno snimljen (direktor fotografije je četverostruki dobitnik Oscara Leon Shamroy, nagrađen, među ostalim, za Kleopatru i Kingov film Wilson), vestern "Bravados" uspoređivali su s klasikom "Tragači" redatelja Johna Forda, koji je snimljen dvije godine ranije. Pritom najviše ocjene zaslužuje Gregory Peck u ulozi rezigniranog osvetnika koji se s jedne strane mora nositi s obiteljskom tragedijom, a s druge sa sve upitnijom osvetom.

Jednog od negativaca tumači britanski glumac S. Boyd proslavljen spektaklima "Ben-Hur" i "Pad Rimskog Carstva", dok je u glavnoj ženskoj ulozi njegova sunarodnjakinja i buduća zvijezda serije Dinastija J. Collins (Zemlja faraona, Decadence). U ostalim su ulogama A. Salmi (Braća Karamazovi) i B. Coe (Voli me nježno).


Komentari (1)

Foto