ponedjeljak, 01.01.0001 00:00

Borat: Učenje o amerika kultura za boljitak veličanstveno država Kazahstan (2006)

Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (Originalni naziv)

komedija

Borat Sagdiyev, kazahstanski novinar, odlazi u Ameriku

 
Režija: Larry Charles
Scenarij: Sacha Baron Cohen, Anthony Hines
Uloge: Sacha Baron Cohen, Ken Davitian, Luenell

Filmografija

Jagshemash! Sacha Baron Cohen, zvijezda i tvorac HBO-ova Da Ali G Showa, po prvi put na veliki ekran donosi svoj novi lik, kazahstanskog novinara Borata Sagdiyeva. Urnebesno. Šokantno. Zapaljivo. Opasno. Subverzivno. Borat, satirička kazahstanska novinarska karikatura, nazivan je svim tim riječima – i još više njih.

Borat Sagdijev (S. Baron Cohen) popularni je kazahstanski TV novinar, rođen u malom selu Kuzcek - gdje je incest tradicija, djeca nose oružje, prostitucija cvate i svi mrze Židove - od majke Asimbale i tate Boltoka, poznatog seoskog silovatelja, za kojega kažu da je Boratov djed po majci, brat, ujak i bivši tast. Borat ima retardiranog brata Bila i sestru Nataliju, četvrtu najbolju kazahstansku prostitutku, a oženjen je krupnom i mrzovoljnom Oksanom. Kazahstansko ministarstvo informiranja daje Boratu zadatak da otputuje u SAD i snimi dokumentarac o Americi, kako bi u Kazahstanu štogod naučili o životu i kulturi te velike zemlje. Borat kao i njegov producent Azamat Bagatov (K. Davitian), ništa ne znaju o Americi. Za razliku od Azamata, on govori engleski. U hotelu u New Yorku Borat gleda epizodu američke serije "Baywatch" i zaljubi se u Pamelu Anderson (P. Anderson), za koju misli da je djevica. Dozna da je njegovu ženu Oksanu silovao i ubio medvjed, što ga jako razveseli jer je sada slobodan i može oženiti djevicu Pamelu. Od američkih feministica sazna da Pamela živi u Los Angelesu i odluči s Azamatom krenuti tamo. Njihovo je putovanje prepuno zanimljivih doživljaja, čak se posvađaju zbog Pamele te Borat nastavi sam...
Američka komedija "Borat" veliki je kino hit britanskog komičara židovskog podrijetla Sache Barona Cohena, poznatog po vrsti provokativnog, tzv. "dokumentarnog humora". Taj se humor sastoji od dvije sastavnice. Prva je on sam: Cohen se maskira u fiktivni lik (Ali G, Bruno, Borat) i onda se nađe među običnim ljudima koje isprovocira da im bude jako neugodno, da ispadnu glupi ili da reagiraju bijegom, sukobom ili na neki drugi način koji kod publike izaziva smijeh i porugu.
Iako Cohen tvrdi da u svojim filmovima osuđuje predrasude i mržnju poput antisemitizma, homofobije i rasizma, njegovi filmovi, iako hitovi u kinima, izazivaju prosvjede i tužbe. Tako su ga tužili Romi iz sela Gloda u kojemu su snimani prizori koji se tobože zbivaju u Boratovu kazahstanskom selu Kczeku, tražeći odštetu jer ih je prikazao kao incestouzne silovatelje i primitivce kojima se ruga cijeli svijet. Također ga je tužila slavna makedonska i romska pjevačka zvijezda Esma Redžepova čiju je poznatu pjesmu "Čaje šukarije" Sacha Cohen stavio u svoj film ne pitajući tko ima prava, tko to pjeva i kome treba platiti.

Komentari (31)

Foto