ponedjeljak, 01.01.0001 00:00

Dobra godina (2006)

A Good Year (Originalni naziv)

komedija drama romantika

Uspješni bankar ponovo otkriva životnu radost

 
Režija: Ridley Scott
Scenarij: Marc Klein, Peter Mayle
Uloge: Russell Crowe, Marion Cotillard, Albert Finney, Freddie Highmore, Rafe Spall

Filmografija

Film “Dobra godina” snimljen je prema romanu Petera Maylea, koji je poznat i kao autor više scenarija za televizijske filmove (Wicked Willie) i serije (A Year in Provence). Sir Ridley Scott jedan je od najznačajnijih suvremenih redatelja (Thelma i Louise, Gladijator, Pad crnog jastreba, Tijelo od laži, Kraljevstvo nebesko), u njegovu se opusu nalaze i ostvarenja koja u pojedinim žanrovima označavaju prekretnice (Alien - osmi putnik i Blade Runner – Istrebljivač).

"Vino će ti sa svakim gutljajem šaptati u ustima, govoreći potpunu istinu", rečenica je koju je Maximilianu davno rekao ujak Henry, još dok je Max (F. Highmore) bio dječak, a ujak uzgajao vinograd i proizvodio savršeno vino. Sada, nekoliko desetljeća kasnije, Max Skinner (R. Crowe) više nije dječak na imanju u Francuskoj, nego burzovni "morski pas", najuspješniji i najslavniji u Londonu. Kad ga njegova pomoćnica Gemma (A. Panjabi) obavijesti da je, kao jedini živi srodnik ujaka Henryja (A. Finney), naslijedio imanje u Francuskoj na kojemu je odrastao, te da mora onamo otputovati, Max bi mnogo radije kružio po mondenim mjestima i ubirao plodove svog posljednjeg burzovnog uspjeha, a među njima su skupe večere na kojima ga svi dolaze pozdraviti i lijepe djevojke koje samo čekaju da ih poželi. Ipak, mora otputovati. Prvi susret s imanjem i starom kućom vraća dječačke uspomene, miran život s Henryjem uz partije šaha i kušanje vina, učenje tenisa, igre s vršnjakom Francisom (D. Bourdon), koji je i sada ondje, kao podsjetnik na sve ono što je Max Skinner odavno istisnuo iz pamćenja. Unatoč očaravajućoj prirodi i lijepim uspomenama, Max želi što prije prodati imanje i vratiti se u London. No, stvari će se neočekivano zakomplicirati, tako da Max neće stići na važan sastanak u London, zbog čega će mu šef dati tjedan dana neželjenog odmora, a to je za Maxa ravno paklu. Za komplikacije je najviše kriva lijepa Fanny (M. Cotillard), a pojavit će se i navodna kći ujaka Henryja...
Ridley Scott jedan je od posljednjih velikih iznimno obrazovanih redatelja koji s jednakom znatiželjom, posvećenošću, kulturološkim znanjem i nadahnućem pristupa svakom filmskom žanru, bez obzira radilo se o "ženskom" vojničkom filmu (G. I. Jane), pustolovnom filmu iz doba napoleonskih ratova (Dvoboj do istrebljenja), spektaklu o dobu povijesnih otkrića (1492: Otkriće raja), filmu strave stiliziranom u duhu engleskih romantika s početka 19. stoljeća (Hannibal) ili sjetnoj drami o usamljenom varalici (Šibicari). Zbog toga nije bilo neobično da je napravio i romantičnu komediju kakva je "Dobra godina". Glavnu ulogu u filmu glumi R. Crowe, glumac koji se proslavio 2000. upravo u Scottovu filmu "Gladijator" i s kojim je Ridley Scott radio još četiri puta - osim komedije "Dobra godina", filmove "Američki gangster", "Tijelo od laži" i "Robin Hood".

Komentari (2)

Foto