ponedjeljak, 01.01.0001 00:00

Mamutica (2008)

Mamutica (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Bivši policijski inspektor razriješava različite kriminalne radnje koje se događaju u "Mamutici"

 
Režija: Zoran Margetić, Robert Orhel
Scenarij: Vlado Bulić, Nenad Stipanić
Uloge: Sreten Mokrović, Ecija Ojdanić, Filip Križan, Ljubomir Kerekeš, ...

Filmografija

Kod nas nema zločinačkog uma niti urote, pa tako ni Hercula Poirota ni Horatia Canea, svemogućeg detektiva iz CSI-a. Ali zato ima kamatara, prevaranata, obiteljskih nasilnika, dilera droge, trgovaca ljudima i oružjem... svega onog što danas plaši stvarne stanovnike "Mamutice", kao i bilo koje stanare bilo kojeg stambenog bloka u Hrvatskoj. I, naravno, ima našeg junaka Božu, koji unatoč svojim nesavršenostima, svom tom kriminalu uspijeva stati na kraj...

Mamutica je kriminalistička serija (20 epizoda po 45 minuta) koja je ime dobila po istoimenoj zgradi u novozagrebačkom naselju Travno, najvećoj stambenoj zgradi u Hrvatskoj.
"Mamutica" je jedna od gradskih veduta koju sigurno nećete naći ni u jednom zagrebačkom turističkom vodiču. Stambeni mastodont s više od 1200 stanova i gotovo 5000 duša zaseban je svijet, pravi zagrebački melting pot, u kojem je, stisnuto armiranim betonom, sadržano sve ono što je u Zagrebu živjelo, živi i tek će živjeti. Labirinti haustora "Mamutice" kriju u sebi mnoge tajne i neshvatljivu otuđenost za mjesto na kojem živi toliko ljudi - susjeda i potpunih stranaca u isto vrijeme. Svih se dvadeset epizoda naše serije odvija u "Mamutici" i oko nje, a svaka epizoda, odnosno kriminalistička priča koja se u njoj obrađuje, zaseban je slučaj.
Glavni je lik serije Božidar Kovačević, zvani Božo, umirovljeni policijski inspektor, koji je otpušten iz službe u najboljim godinama jer je zbog alkohola napravio niz ozbiljnih propusta. Rastavljenog bivšeg alkoholičara, čije je "sve vrijeme ovog svijeta, a još je u punoj snazi", stanari "Mamutice" biraju za kućepazitelja, oslanjajući se pritom prvenstveno na njegovu profesionalnu prošlost.
Božo je ostao u dobrim odnosima s bivšom suprugom Jelenom i njihov odnos čvrsta je dramaturška konstanta tijekom svih dvadeset epizoda. Oboje su pritisnuti krivnjom zbog neuspjelog braka, Jelena zbog preljuba, a Božo zbog bijega u alkoholizam i gubitka posla.
Božin najbolji prijatelj je Jerko, policijski inspektor koji ga je svojedobno primio u službu, i prvo mu bio mentor, a kasnije partner. Na Božino mjesto kasnije je došla mlada i nadobudna inspektorica Martina s kojom Jerko, policajac starog kova, sve teže uspijeva držati korak.
U seriji nema puno ubojstava, ali ima drugih krivičnih djela i kriminalnih radnji. Pri osmišljavanju i razradi serije izbjegavalo se preslikavanje američkih ili britanskih obrazaca u našu stvarnost. Zločin je u našoj realnosti najčešće proizvod afekta, niza nesretnih okolnosti koje u sebi značajno zrcale često neugodnu tranzicijsku stvarnost.

Komentari (2)

Foto