subota, 04.07.2020 23:10

Zakon i red: Odjel za žrtve (1999)

Law & Order: Special Victims Unit (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Serija prati život i istrage specijalnih policijskih detektiva koji istražuju seksualne zločine

sez.12 ep.18Detektivi ovog odjela imaju posebno mjesto u kriminalistici. Specijalni odjel za žrtve, smješten u 16. njujorškoj policijskoj postaji, bavi se teškim zločinima seksualne prirode. Njihovi saveznici, savjetnici i odvjetnici njujorški su okružni tužitelji smješteni na Manhattanu te kolege iz mrtvozorničkog ureda. Detektivi i njihovi suradnici hvataju se u koštac s počiniteljima seksualnih napada te ih privode pravdi. Odjel čine kapetan Donald Cragen (Dann Florek), detektivi Fin Tutuola (Ice-T), Elliot Stabler (Chritopher Meloni), Marisha Hargitay (Olivia Benson), John Munch (Richard Belzer), Amanda Rollins (Keli Giddish), Monique Jeffries (Michelle Hurd), Dominick Carisi, Jr. (Peter Scanavino), Mike Dodds (Andy Karl), Chester Lake (Adam Beach), Nick Amaro (Danny Pino) i poručnik Declan G. Murphy (Donal Logue). Odvjetnički tim čine Casey Novak (Diane Neal), Kim Greylek (Michaela McManus), Sonya Paxton (Chirstine Lahti), Rafael Barba (Raúl Esparza) te Jo Marlowe (Sharon Stone), David Haden (Harry Connick, Jr.) i drugi tužitelji, a tu su i profiler i forenzični psihijatar George Huang (B.D. Wong) te mrtvozornica Melinda Warner (Tamara Tunie). Poput originalne serije “Zakon i red”, slučajevi u ovoj seriji inspiraciju su pronalazili među događajima koji su se zaista zbili te su se mogli naći na naslovnicama novina. Ideja za kreiranje serije nastala je objavljivanjem slučaja Roberta Chambersa 1986., koji je zadavio Jennifer Levin, ženu s kojom se viđao, tvrdeći da se radilo o obostrano dogovorenom grubom seksu u Central parku, što je inspiriralo Dicka Wolfa da napiše scenarij za prvu epizodu “Kiss the Girls and make Them Die”. Nakon inicijalne epizode Dick Wolf je shvatio da želi snimiti seriju, ući dublje u psihologiju sličnih kriminalističkih slučajeva te istražiti ljudsku seksualnost. Slučajevi koji uključuju silovanja, razna seksualna napastovanja, ali i zlostavljanje djece, nasilje u obitelji, otmice i napuštanja djece također su izašli iz pera scenarista. Poput originalnog “Zakona i reda”, ovaj spin-off producirao je Dick Wolf, a premijerno se počeo prikazivati na NBC-u 1999., dok je trenutno u Americi u emitiranju njezina 17. sezona. Otkada je 2010. ukinut “Zakon i red” (20 sezona), ova serija je postala najdugovječnija u emitiranju (ne uključujući one animirane) u povijesti američkog udarnog termina na nekoj velikoj televizijskoj mreži. S nevjerojatnih 48 pobjeda, uključujući i Zlatni globus te 129 nominacija (zanimljivo, jedna od nominacija pripala je Robinu Williamsu u kategoriju najboljeg gostujućeg glumca) na najvećim svjetskim TV festivalima, “Zakon i red: Odjel za žrtve” i dalje je  jedna od najpopularnijih krimiserija na malim ekranima, koja je u svojim najpopularnijim danima znala privući u Americi i do 15 milijuna gledatelja.  
 
Režija: David Platt, Constantine Makris, Peter Leto
Scenarij: Dick Wolf, Dawn DeNoon, Jonathan Greene
Uloge: Mariska Hargitay, Dann Florek, Richard Belzer, Ice-T, Diane Neal, ...

Filmografija

NBC-jeva serija Zakon i red: Odjel za žrtve, Emmyjima nagrađivanog autora Dicka Wolfa, prati život i istrage njujorškog Odjela za žrtve, elitne skupine policijskih detektiva koji istražuju seksualne zločine...

U središtu zbivanja nalazi se detektiv Elliot Stabler, policijski veteran te njegova partnerica detektivka Olivia Benson. Načelnik Donald Cragen zapovijeda Odjelom na svoj strog, ali zaštitnički način. Detektiv John Munch selidbom iz baltimorskog Odjela za ubojstva donio je sarkazam, urotničke teorije i istraživačke tehnike izbrušene na ulici. Njegov partner detektiv Odafin Fin Tutuola upotpunjuje ekipu svojim iskustvom i jedinstvenim smislom za humor. Zamjenica okružnog tužitelja Casey Novak zaključuje slučajeve svojom zakonskom ekspertizom, psihijatar George Huang često svojim pronicanjem u zločinačke umove pribavlja značajne tragove za slijed istraživanja, a mrtvozornica Melinda Warner nesebično iskazuje svoje vještine u otkrivanju forenzičkih dokaza.

Od 2012. godine u ulozi Elliota Stablera više ne gledamo Christophera Melonija, a umjesto njega došlo je pojačanje u obliku Dannyja Pina (detektiv Nick Amaro) i Kelli Giddish (detektivka Amanda Rollins).

Mariska Hargitay je 2011. godine po osmi put nominirana za nagradu Emmy u kategoriji glavne glumice u dramskoj seriji, a u istoj je kategoriji 2006. godine tu prestižnu nagradu i osvojila. Godine 2011., za ulogu detektivke Olivije Benson, po šesti je put nominirana i za nagradu Udruženja američkih glumaca. Godine 2005. osvojila je Zlatni globus u kategoriji glavne glumice u dramskoj seriji, a 2009. i drugu nominaciju u toj istoj kategoriji. Danny Pino je 2012. bio nominiran za nagradu ALMA u kategoriji omiljenog televizijskog glumca.

Komentari (1)

Foto