ponedjeljak, 01.01.0001 00:00

Brodvejski Danny Rose (1984)

BROADWAY DANNY ROSE (Originalni naziv)

komedija drama

Pokušavajući pomiriti pjevača i njegovu ljubavnicu broadwayski menadžer upada u probleme

 
Režija: Woody Allen
Scenarij: Woody Allen
Uloge: Woody Allen, Mia Farrow, Nick Apollo Forte, Sandy Baron, Milton Berle, ...

Filmografija

Riječ je o istodobno urnebesno duhovitoj i emocionalno dirljivoj, nostalgičnoj priči, posveti gubitnicima velika srca, kojoj poseban ugođaj pruža prekrasna crno-bijela fotografije glasovitog Gordona Willisa (Klute, Kum 1, 2 i 3, Svi predsjednikovi ljudi), koji je s Allenom snimio niz filmova (Annie Hall, Manhattan, Zelig, Purpurna ruža Kaira).

Skupina prijatelja u restoranu razgovara o kultnom broadwayskom menadžeru Dannyju Roseu. Jedan od njih priča priču o njemu. Danny nije osobito uspješan, njegovi klijenti su zabavljači nižeg ranga, ali to ne može nauditi njegovom entuzijazmu. Najveću priliku za velik uspjeh imao je s nekadašnjom pjevačkom zvijezdom Louom Canovom. Louovo vrijeme davno je prošlo, međutim Danny uspijeva karijeru sada sredovječnog pjevača ponovno pokrenuti.
Lou, međutim, ima problem. Iako je oženjen privlačnom i dobrom ženom, zaljubio se u osebujnu Tinu Vitale i ne može kvalitetno izvesti svoj nastup bez njezina prisustva u publici. Zato zamoli Dannyja da ju vodi na njegove koncerte i predstavlja je kao svoju djevojku. No Tina je nedavno raskinula s Johnnyjem Rispolijem, bratom opasnih mafijaša koji se sada žele osvetiti Danyju, misleći da je on uzrok ljubavne patnje njihova brata...
Nakon što je maestralno završio prethodno desetljeće filmovima "Annie Hall" i "Manhattan", jedan od najvećih komičara u povijesti filma, Woody Allen (Meci iznad Broadwaya, Moćna Afrodita, Svi kažu volim te, Razarajući Harry, Melinda i Melinda, Završni udarac), u osamdesetima, koje obilježava njegova suradnja s glumačkom zvijezdom i tadašnjom suprugom Miom Farrow (TV serija Gradić Peyton, Rosemaryna beba, Omen 666), nanizao je četiri sjajna filma, "Zelig", "Broadway Danny Rose", "Purpurna ruža Kaira" te "Hannah i njezine sestre", među kojima je "Broadway Danny Rose" možda najmanje glasovit, no ne stoga manje kvalitetan.
"Broadway Danny Rose" bio je nominiran za dva Oscara (za najbolju režiju i izvorni scenarij) i jedan Zlatni globus (za najbolju glumicu u komediji ili mjuziklu), a zanimljivo je spomenuti i da je Nick Apollo Forte, koji glumi Loua Canovu, stvarni pjevač i autor pjesama koje izvodi u filmu.

Komentari (0)

Foto