ponedjeljak, 01.01.0001 00:00

Romano Bolković - 1 (2022)

Romano Bolković - 1 na 1 (Originalni naziv)

talk show

Talk-show Romana Bolkovića

 
Režija:
Scenarij: Slavica Babić
Uloge: Romano Bolković

Filmografija

Gosti su diplomati, državnici, sadašnji ili budući, koji sudjeluju u oblikovanju europske pa i svjetske politike i na neki način djeluju na političke procese.

Prof. Igor Filipčić ravnatelj je Klinike za psihijatriju "Sveti Ivan", specijalist psihijatar i subspecijalist biologijske i socijalne psihijatrije. Voditelj je Referentnog centra Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za liječenje transkranijalnom magnetskom stimulacijom (TMS) psihijatrijskih bolesti i komorbiditeta Klinike za psihijatriju "Sveti Ivan". Ove godine izabran je za člana Povjerenstva Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za psihijatriju, a 2021. godine za člana Povjerenstva Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za praćenje prevencije, dijagnostike i liječenja duševnih bolesti. zdravlje u razdoblju nakon COVID-a. Predsjednik je Hrvatskog društva za neurostimulaciju mozga pri Hrvatskom liječničkom zboru; član užeg Europskog odbora za neurostimulaciju mozga TMS i druge stimulacije mozga; profesor na Katedri za psihijatriju na Zavodu za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku; zastupnik u Skupštini Hrvatske liječničke komore; član Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatske liječničke komore; suurednik u časopisu Curent Opinion Psychiatry; autor i suautor pet knjiga i petnaest poglavlja u knjigama te preko 120 znanstvenih radova (CC, SCI ili SSCI).
S profesorom Filipčićem razgovaramo o tome koji su to psihički poremećaji u suvremenom društvu, kako se suočiti s depresijom i anskioznošću, kako liječiti PTSP i prevenirati suicid nakon izoliranosti zbog zatvaranja, potresa, globalnih promjena, o iscrpljenosti zdravstvenih djelatnika, koji su to prioriteti psihijatrijske struke i postoji li u nas strategija mentalnog zdravlja, što učiniti i na koji način ojačati otpornost ljudi, koja je uloga Svjetske psihijatrijske organizacije WPA , kako promijeniti činjenicu da psihijatrijski bolesnici žive petnaest godina kraće od opće populacije zbog neprepoznatih i neliječenih tjelesnih bolesti, kakva je situacija psihijatrije danas, napredak farmakopeje te promjene pristupa u liječenju, kolike su društvene stigme psihičkih bolesti, što je to transkranijalna magnetska stimulacija, o novom sociorehabilitacijskom modelu Klinici za psihijatriju "Sveti Ivan", o tome koji su programi EU-a i zašto su oni važni u medicini RH i psihijatriji te o upravo započetom 5. Europskom kongresu za neurostimulaciju mozga.

Komentari (4)

Foto