ponedjeljak, 01.01.0001 00:00

U potrazi za Forresterom (2000)

Finding Forrester (Originalni naziv)

drama

Priča je o susretu nekoć slavnog pisca s mladim, talentiranim učenikom

 
Režija: Gus Van Sant
Scenarij: Mike Rich
Uloge: Sean Connery, Rob Brown, F. Murray Abraham, Anna Paquin, Busta Rhymes, ...

Filmografija

Nakon velikog uspjeha koji je postigao renomiranom dramom "Dobri Will Hunting", Gus Van Sant vratio se svojim korijenima nezavisnog filmaša i snimio jednu od najkontroverznijih prerada svih vremena – onu, Hitchcockovog "Psiha". Producentski uvjet za slobodne ruke pri snimanju remakea bilo je obavezno snimanje idućeg filma, koji će tvrtki "Miramax" donijeti veliki uspjeh. I tako je nastao "U potrazi za Forresterom"...

Mnogo puta obrađena tema oživjela je kao nikada prije pod redateljskim nadzorom kultnog filmaša Gusa Van Santa, a prisutnost legendarnog Seana Conneryja, u ulozi povučenog genija, zapečatila je sigurnost uspjeha, podjednako kod kritičara i gledatelja.

William Forrester (Sean Connery) osvojio je Pulitzerovu nagradu za književnost prije četiri desetljeća. Njegov roman postao je jedno od nezaobilaznih štiva dvadesetog stoljeća, no autor se povukao u osamu stana i posve sakrio od javnosti. Kada mladi student Jamal (Rob Brown) prihvati okladu kako će provaliti u Forresterov stan, on ne sluti kako je to tek početak kompleksnog odnosa: naime, Jamal je talentirani košarkaš, ali njegovo srce potajice pripada književnosti. Forrester zamalo uhvati Jamala u provali, a iza mladića ostanu njegovi rukopisi, koji ponovno zaintrigiraju književnu legendu na povratak u zaboravljeni svijet literature. Radoznali Jamal vraća se po svoje bilježnice, a Forrester, željan društva nakon godina samotnog života, postaje mentor talentiranom mladiću. Nenadmašno iskustvo i sirovi talent spajaju se u jedinstvenu cjelinu, dok ostarjeli pisac podučava mlađega, koji, zauzvrat, oslobađa Forrestera nepotrebnih okova straha od društva. Pravi razlog odlaska u osamu velikog pisca postat će jasan tek na emotivnom, dramatičnom svršetku...
Iako vrlo sličan "Dobrom Willu Huntingu", noviji je Van Santov film odličan primjer kako se isti film može snimiti dvaput - na posve različit način. Istinski topla priča, koja može smekšati i najokorjelije cinike, "U potrazi za Forresterom" na jednostavan i nepretenciozan način oslikava potragu dvoje ljudi za prijateljstvom. Suptilni redateljski postupci najveći su odmak od "Dobrog Willa Huntinga", a žestoka emotivnost zamijenjena je zrelošću i iskustvom.
Fantastičan snimateljski rad Harrisa Savidesa ("Igra", "U ime pravde") i smirena Van Santova režija odigrale su jednako veliku ulogu, kao i izvrstan scenarij. Od prve do posljednje scene, "U potrazi za Forresterom" uvući će vas u intimni svijet likova i zaraziti neobičnom, inventivnom atmosferom koja, usprkos toplini i osjećajnosti, ne oskudijeva kreativnošću.
Pored legendarnog Seana Conneryja, briljirao je mladi Rob Brown, a nenadmašno je glumila i mlada Ana Paquin ("X-men", "Piano"). U ulozi zločestog profesora pojavljuje se dobitnik Oscara, sjajni F. Murray Abraham ("Amadeus").

Komentari (3)

Foto