ponedjeljak, 01.01.0001 00:00

Moulin Rouge! (2001)

Moulin Rouge! (Originalni naziv)

drama mjuzikl romantika

Ljubavna priča između mladog pisca i poznate pariške plesačice

 
Režija: Baz Luhrmann
Scenarij: Baz Luhrmann, Craig Pearce
Uloge: Nicole Kidman, Ewan McGregor, John Leguizamo, Jim Broadbent, Richard Roxburgh

Filmografija

Izvrsna, raskošno producirana, izuzetno dinamična, vizualno impresivna i hiperstilizirana romantična mjuzikl/melodrama darovitog australskog glumca, producenta, scenarista i redatelja Baza Luhrmanna (Pogrešni koraci, Romeo + Juliet), zasigurno je najneobičniji film snimljen na početku 21. stoljeća. To je djelo koje je od 8 oskarovskih nominacija potvrdilo dvije (za najbolju scenografiju i kostimografiju), te osvojilo pet nagrada Australskog filmskog instituta i dvije nagrade BAFTA.

U Parizu 1900. godine mladi engleski književnik Christian (E. McGregor) s tugom se prisjeća razdoblja od prije godinu dana. Tada je, unatoč protivljenju svog oca, doputovao u Grad Svjetlosti, želeći upravo na Montmartreu upoznati boemski život pisca. Iznajmivši trošnu sobicu točno preko puta slavnog kluba Moulin Rouge, Christian se jedne večeri iznenadio kad mu je kroz strop u sobu upao bučni Argentinac (J. Koman). Ubrzo mu je na vrata pokucao slikar Toulouse-Lautrec (J. Leguizamo), koji je Christianu objasnio da Argentinac boluje od narkolepsije, te da su oni glumci i zabavljači u Moulin Rougeu. Doznavši da je Christian pisac i pjesnik, Toulouse-Lautrec je shvatio da je riječ o darovitom i romantičnom umjetniku, koji bi im mogao pomoći u postavljanju nove raskošne produkcije nazvane Spektakularno spektakularno. Prihvativši se stvaranja novog komada, Christian nije ni slutio da će mu druženje s ekscentričnim zabavljačima zauvijek promijeniti život.

Kad tijekom izvedbe jedne predstave na pozornici ugleda zanosnu kurtizanu Satine (N. Kidman), najveću zvijezdu Moulin Rougea, Christian se u nju zaljubi na prvi pogled. Iste večeri, nakon što ga Satine igrom slučaja zamijeni za bogatog mecenu Vojvodu (R. Roxburgh), Christian upozna romantičnu djevojku, koju emotivni i dobrodušni pisac smjesta privuče. Međutim, Satine se sviđa i ljubomornom i posesivnom Vojvodi, kojeg simpatični Harold Zidler (J. Brtoadbent), impresario Moulin Rougea, želi svakako pridobiti za pokrovitelja nove predstave, vjerujući da će uz njegovu pomoć Moulin Rouge pretvoriti u pravi teatar. Tijekom slijedećih nekoliko tjedana, Satine i Christian će probe za raskošnu produkciju vješto koristiti za međusobne susrete, ponekad i pred očima samog Vojvode. Međutim, njihova sreća neće biti duga vijeka, jer Satine ne zna da boluje od sušice...

Riječ je o zadivljujuće maštovitom, promišljeno kičastom, pametnom i zabavnom spoju melodrame, mjuzikla i nepreglednog broja duhovitih i dovitljivih referenci na Andyja Warhola i Erica Satieja, inventivnom pastišu u kojem se kankan skladno miješa s Nirvaninim hitovima, zvuci pjesme Diamonds Are a Girl´s Best Friend Marilyn Monroe izmjenjuju s hitovima skupine Queen, Eltona Johna, Stinga i Beatlesa, Madonnina Material Girl dobiva neočekivano svježu i zabavnu obradu, a Stingova Roxanne pretvara se u tango. Pritom glumci neočekivano solidno ami pjevaju sve pjesme, a iskustvo stečeno ovim filmom lijepu Nicole Kidman (Opasno more, Dani groma, Billy Bathgate, Daleki horizonti, Pakost, Žena za koju se umire, Batman zauvijek, Portret jedne dame, Mirotvorac, Magija, Oči širom zatvorene, Uljezi, Dogville, Studengora, Stepfordske supruge, Prevoditeljica), dobitnicu Oscara za glavnu ulogu Virginije Wolf u intrigantnoj drami "Sati" Stephena Daldryja, koja je i za nastup u ovom filmu nominirana za Oscara, nedugo nakon premijere potaknulo je na snimanje hit-dueta Something Stupid s Robbiejem Williamsom.

Partneri zanosne Nicole su raspoloženi i podjednako raspjevani E. McGregor (Sasvim malo ubojstvo, Knjiga snova, Emma, Noćni čuvar, Ne tako običan život, Velvet Goldmine, Mali glasovi, Pad Crnog jastreba, Kvragu i ljubav, Krupna riba, Otok, druga trilogija Ratova zvijezda), za nastup u ovom filmu nagrađen Europskom filmskom nagradom i nominiran za Zlatni globus, a za uloge u intrigantnoj drami "Mladi Adam" i kultnom "Trainspottingu" ovjenčan prestižnim nagradama BAFTA, te cijenjeni oskarovac J. Broadbent (Vremenski banditi, Brazil, Superman 4, Plačljiva igra, Meci iznad Broadwaya, Smillin sniježni osjećaj smrti, Topsy-Turvy, Dnevnik Bridget Jones, Iris, Bande New Yorka, Sajam taštine, Vera Drake) i poznati J. Leguizamo (Prokletnici rata, Umri muški 2, Henryjev povratak, Carlitov način, Napad na policijsku postaju br. 13, Zemlja živih mrtvaca), za nastup u TV showu Freak 1999. ovjenčan Emmyjem. Impresivnu filmsku fotografiju potpisuje pouzdani australski snimatelj Donald M. McAlpine (Krotitelj Morant, Moskva na Hudsonu, Predator, Parenthood, Stanley i Iris, Posljednji dani raja, Patriotske igre, Čovjek bez lica, Tatica u suknji, Neposredna opasnost, Devet mjeseci, Petar Pan, Narnijske kronike: Lav, vještica i ormar), za rad na ovom filmu nominiran za Oscara.

Komentari (4)

Foto