subota, 04.07.2020 00:30

Kontekst AJ (0)

Kontekst (Originalni naziv)

dokumentarni informativni talk show

Informativni program Al Jazeere

 

Koliku opasnost predstavlja pomjeranje minskih polja u poplavama koje su pogodile regiju? Kako ponovo locirati mine i neekslodirana minska sredstva zaostala iz rata? Da li je moguće preventivno djelovati? Kakve su preporuke stanovništvu poplavljenih i potencijalno, minama ugroženih područja?

Poplave i klizišta uzrokovali su pomjeranje minskih polja, a oznake o njihovom postojanju nestale su u bujicama. Najugroženija područja su u BiH: regije Doboja, Maglaja, Olova, Unsko-sanskog kantona i Bosanske Posavine. Upozoreno je stanovništvo da je minska opasnost u velikoj mjeri prisutna u slivovima rijeka Bosne, Spreče, Usore i Krivaje.

Stručnjaci upozoravaju stanovništvo, ukoliko uoče minsko-eksplozivna sredstva da ih obilježe improviziranim oznakama, ne diraju i ne odnose, nego da obavijeste nadležne.

Kako će se reagirati i kakav je plan za rješavanje ove situacije razgovarali su danas predstavnici centara za uklanjanje mina iz BIH, Hrvatske i Srbije koji su i naši gosti: u Zagrebu - Dražen Jakopec, direktor hrvatskog Centra za razminiranje; u Sarajevu - Ahdin Orahovac, pomoćnik direktora BH MAC-a; u Beogradu - Branislav Jovanović, direktor Centra za razminiranje Srbije.   

Naša ekipa bila je danas sa regionalnim ekspertskim timom u hrvatskom selu Spačva.

Izvještava: Ana  Mlinarić

Voditeljica emisije: Anne Marie Ćurčić


Komentari (0)

Foto