nedjelja, 29.03.2020 14:51

Velikani u sjeni (2012)

Velikani u sjeni (Originalni naziv)

dokumentarni

Čuli ste za Teslu, Röntgena, Dreyfusa, ali i ovi ljudi vrijedni su vaše pažnje

sez.1 ep.2Popularni zagrebački Obzor donio je 11. rujna 1896. godine sljedeću vijest: "Već prekjučer obavijestio nas je brzojav, da je Zagrepčanin David Schwarz izumio zrakoplov, za koji se nada, da će se moći po volji ravnati. Ogromni zrakoplov sagrađen je do najsitnijeg vijka iz aluminija, odnosno aluminijske mješavine, koju izumitelj drži u tajnosti. Prvi pokus s ovim zrakoplovom bit će izveden 27. ovog mjeseca kad se njemački generalštab vrati s inspekcionog putovanja u Berlin." Cijeli svijet iščekivao je čudo toga 27. rujna, no ono se nije dogodilo. Letjelica se srušila a zlobni kritičari su likovali da čovjek nikad neće izgraditi letjelicu s kojom će moći upravljati. No Schwarzova letjelica uspješno je uzletjela 3. studenoga 1897. godine pred brojnom publikom. Tim letom se ljudska rasa konačno odlijepila od zemlje a da pri tome ima punu kontrolu. S Davidom Schwarzom počela je era osvajanja zraka i neba.
 
Režija: Matea Šarić
Scenarij: Ivan Cigić
Uloge:

Filmografija

Dokumentarna serija otkrit će vam tko su bili malo poznati velikani Ante Šupuk, David Schwartz, Marcel pl. Kiepach, Andrija Mohorovičić, Franjo Hanaman i Ivan Sarić.

Godine 1895. afera Dreyfus tresla je Francusku, Wilhelm Röntgen je otkrio X zrake, Rudolf Diesel je patentirao svoj motor u Njemačkoj, a u tadašnjoj Austro-Ugarskoj Monarhiji, u dijelu današnje Hrvatske, u gradu Šibeniku, zasvijetlila je javna rasvjeta na izmjeničnu struju. Za taj svjetski uspjeh zaslužan je dugogodišnji šibenski gradonačelnik, prvi izabran od naroda, izumitelj, poduzetnik i političar Ante Šupuk. Zagrepčanin David Schwarz izumio je zrakoplov koji je uspješno uzletio 3. studenoga 1897. godine pred brojnom publikom. S Davidom Schwartzom počela je era osvajanja zraka i neba...

Komentari (1)

Foto