ponedjeljak, 01.01.0001 00:00

Dan nezavisnosti (1996)

Independence Day (Originalni naziv)

akcija triler sf

Sukob sa neprijateljskim vanzemaljcima i teška borba za opstanak Zemlje

 
Režija: Roland Emmerich
Scenarij: Roland Emmerich, Dean Devlin
Uloge: Bill Pullman, Will Smith, Jeff Goldblum, Judd Hirsch, Margaret Colin, ...

Filmografija

Redatelj Roland Emmerich i producent Dean Devlin, duo filmaša zaslužan za hit iz 1994. "Zvjezdana vrata", ponovno se ujedinio pri stvaranju "Dana nezavisnosti", ovoga puta s misijom oživjeti još jedan zaboravljeni žanr: film katastrofe s više vodećih likova. Od tog dana do danas snimljeno je još mnogo sličnih filmova, no "Dan nezavisnosti" ostat će u pamćenju kao prvi, ali i najbolji od svih.

Bio je to sasvim običan, ljetni dan... sve dok, bez upozorenja, golema sjena nije zamračila Zemlju. Neobičan atmosferski fenomen, zloslutni i hipnotički, proširio se nad čitavom našom planetom. Pitanje jesmo li sami u svemiru konačno je dobilo odgovor. I u samo nekoliko minuta, životi svih bića zauvijek su promijenjeni.S budžetom od 71 milijun dolara i neviđenim specijalnim efektima, "Dan nezavisnosti" je grandiozni, visoko tehnološki homage filmovima katastrofe iz sedamdesetih i ratnim filmovima četrdesetih.
Ovdje izvanzemaljci u nebrojenim svemirskim brodovima stižu niotkuda i skupljaju se nad najvećim svjetskim gradovima stvarajući globalnu paniku. I to opravdanu jer zločesti posjetitelji pomoću zraka smrti sravne New York, Washington i Los Angeles sa zemljom. Šačica hrabrih Amerikanaca, uključujući "klintonolikog" predsjednika, pilota borbenog aviona i kompjuterskog freaka, zvanog David, pokušavaju smisliti strategiju protiv osvajača.
Četvrtog srpnja njihov riskantni plan stupa na snagu i nekolicina borbenih pilota (uključujući i predsjednika) kreće u napad na svemirske brodove. Ipak, njihov uspjeh i sudbina svijeta ovise o Davidu koji pokušava razoružati matični brod.

Komentari (8)

Foto