ponedjeljak, 01.01.0001 00:00

Nosferatu (1922)

Nosferatu, eine Symphonie des Grauens (Originalni naziv)

horror

Kultni fantastični njemački crno-bijeli nijemi horor film temljen na priči o grofu Drakuli

 
Režija: F.W. Murnau
Scenarij: Henrik Galeen
Uloge: Max Schreck, Greta Schröder, Ruth Landshoff, Gustav von Wangenheim, ...

Filmografija

Film je indirektna ekranizacija knjige "Drakula" Brama Stokera za koju redatelj F.W.Murnau nije uspio dobiti prava pa je jednostavno "ukrao" priču i izmijenio imena likova.

Thomas Hutter je prodavač nekretnina koji vodi sretan život sa svojom suprugom Ellen u njemačkom gradu Bremenu. Jednog dana dobije i prihvati zadatak otputovati u Transilvaniju u dvorac grofa Orloka koji je zainteresiran za kupnju nekih nekretnina. Teška srca, on se oprosti od svoje supruge i krene na dalek put. No kada tamo stigne, Thomas biva neugodno iznenađen od lokalnih stanovnika koji se ne žele ni približiti Orlokovom dvorcu, a kamoli ga tamo odvesti kočijom.

Kada konačno uđe u njegov dvorac, Thomas primjeti da se Orlok ponaša neobično i da se javlja samo po noći. Ipak, ovaj ga nagovori da mu proda kuću u njegovom rodnom gradu te ga zarobi u svojem dvorcu. Ispostavi se da je Orlok vampir Nosferatu koji se je zaljubio u njegovu ženu te je odmah brodom krenuo u svoj novi dom u Njemačkoj. Thomas se uspije osloboditi i sam se zaputi svojoj kući kako bi upozorio suprugu. Nosferatu ju je već pronašao i doveo kugu u grad, ali je poginuo kada ga je obasjalo sunce jednog jutra a on se nije sakrio u svojem lijesu.

Komentari (0)

Foto