subota, 25.01.2020 06:00

Dr. Strangelove (1964)

Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love The Bomb (Originalni naziv)

komedija ratni

Antiratna, crnohumorna komedija s odličnom glumačkom ekipom

 
Režija: Stanley Kubrick
Scenarij: Stanley Kubrick, Terry Southern, James B. Harris...
Uloge: Peter Sellers, George C. Scott, Sterling Hayden, Keenan Wynn, Slim Pickens...

Filmografija

Jedan od filmova koji su ostavili trag u povijesti filmske industrije svakako je i remek djelo Stanleya Kubricka iz 1964., Dr. Strangelove, ili kako je podnaslovljen, "Kako sam naučio prestati brinuti i voljeti bombu". U žanru političke satire vrlo se malo filmova približilo razini Kubrickovog djela.

Radnja započinje kada paranoični brigadir-general zračne baze Burpleson, Jack D. Ripper, bez znanja svojih nadređenih zapovijedi vojnim zrakoplovima nuklearni napad na Sovjetski Savez, vjerujući da oni pak planiraju kontaminirati američke zalihe vode i tako otrovati populaciju SAD-a.
Odmah je sazvana sjednica u pentagonskoj "ratnoj sobi" na kojoj predsjedavajući načelnik glavnog stožera, general Buck Turgidson i predsjednik SAD-a Merkin Muffley, pokušavaju na sve moguće načine zaustaviti katastrofu i sanirati moguće posljedice. Pritom kontaktiraju i sovjetske predstavnike, te traže od njih da ne uzvrate svojim nuklearnim naoružanjem, no Sovjeti posjeduju "stroj za uništenje Zemlje" kojim upravlja super-kompjuter i koji će se automatski aktivirati ako samo jedna bomba padne na njihovo tlo.
Problem je u tome što samo Ripper zna šifre za opoziv napada B-52 bombardera, a u međuvremenu je prekinuo sve komunikacijske veze iz zračne baze Burpleson kako bi dodatno osigurao ostvarenje svojih nakana. No ipak postoji spas jer Ripperov izvršni direktor, kapetan zračnih snaga Lionel Mandrake (koji je tamo došao na zamjenu iz Velike Britanije), vjeruje da zna šifre za opoziv, no samo mora pronaći način da ih pošalje u vanjski svijet.
U međuvremenu, u "ratnoj sobi" Pentagona, pojavljuje se sve veći broj važnih ratnih i političkih figura koje uz pomoć bivšeg nacističkog savjetnika i znanstvenika, Dr. Strangelove-a, planiraju scenarije u slučaju da se dogodi ono najgore...



#senilno_magare

Komentari (0)

Foto