ponedjeljak, 01.01.0001 00:00

Sherlock i Watson (2012)

Elementary (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Moderna ekranizacija verzija priča o najslavnijem fikcijskom detektivu Sherlocku Holmesu

 
Režija:
Scenarij: Robert Doherty
Uloge: Jonny Lee Miller, Lucy Liu, Aidan Quinn

Filmografija

Potencijalna hit-serija Elementary, modernizirana verzija priča o najslavnijem fikcijskom detektivu Sherlocku Holmesu, snimljena prema književnom predlošku Sir Arthura Conana Doylea. U ovoj ekranizaciji Conan Doyleovih priča, radnja je smještena u New York, a uloga Sherlocka je pripala britanskom glumcu Jonnyju Lee Milleru dok je Watson po prvi put žena – Joan Watson – koju glumi filmska i TV glumica Lucy Liu.

Serija Elementary, najnovija, moderna televizijska ekranizacija priča Sir Arthura Conana Doylea. U želji da se potpuno odmakne od britanskog predloška, serija je smještena u Sjedinjene Države i to u New York. Sherlock je bivši narkoman a sada policijski savjetnik dok je Watson po prvi put žena - doktorica Joan Watson - nekadašnja kirurginja koja je ostala bez licence i sada brine da Sherlock ponovno ne zastrani. Uloga Sherlocka je povjerena živahnom Britancu Jonnyju Lee Milleru (Trainspotting, Hakeri), a uloga njegove sjene i pomagačice poznatoj američkoj televizijskoj i filmskoj glumici Lucy Liu (Kill Bill, Charliejevi anđeli, Kung Fu Panda).

Inače, naslov serije referira se na popularni citat "Elementary, my dear Watson"
(u prijevodu "To su osnove, dragi moj Watsone") koji Sir Arthur Conan Doyle zapravo nikada nije naveo u nijednom od romana o slavnom detektivu. Conan Doyle je o Sherlocku napisao ukupno četiri romana i 56 pripovjedaka, a prva od njih - Grimizna studija - je objavljena u časopisu The Strand davne 1887. godine. Danas je Sherlock Holmes daleko najpoznatiji fikcijski detektiv koji je na malim ekranima, filmskom platnu i u kazalištu portretiran više puta nego ijedan drugi. Od ranih pojavljivanja na malom ekranu, u NBC-jevom eksperimentalnom programu 1937. godine, više od 30 glumaca se okušalo u ulozi Sherlocka, kaže Guinessova knjiga rekorda, te dodaje kako je Holmes književni lik koji je najviše puta utjelovljen na filmovima - najmanje 81 glumac je igrao Sherlocka Holmesa u više od 220 filmova.

Komentari (14)

Foto