ponedjeljak, 06.07.2020 23:20

Kafić Uzdravlje (1982)

Cheers (Originalni naziv)

komedija

"Where everybody knows your name" poznata je krilatica ove serije

sez.3 ep.2"Gdje svatko zna tvoje ime!" Sam Malone, bivši bacač Boston Red Soxa i liječeni alkoholičar, vodi kafić Uzdravlje, udoban kvartovski bar u Bostonu. Pomalo snobovska, lijepa i inteligentna Diane Chambers (Shelley Long) prisiljena je postati konobarica kad je zaručnik ostavi. I premda se neprestano natječe sa Samom, njih dvoje započinju ljubavnu vezu. Bar je mjesto okupljanja brojnih osebujnih likova, zaposlenika i stalnih posjetitelja, poput sarkastične konobarice Carle (Rhea Perlman) ili obožavatelja piva, sveznalice Cliffa (John Ratzenberger), koji ondje provode vrijeme, zabavljaju se i tuguju, dijeleći svoje probleme, zadovoljstva, životne uspone i padove. Kafić Uzdravlje njihov je drugi dom i mjesto ''gdje svatko zna tvoje ime''. ''Kafić Uzdravlje'' jedan je od najpopularnijih sitcoma 80-ih i 90-ih godina prošloga stoljeća, nastao iz pera producentske kuće Charles-Burrows-Charles Productions u suradnji s CBS Paramount Television za NBC. Prva epizoda serije emitirana je davne 1982. godine i iako joj se u početku nije predviđao veliki uspjeh, serija je uspjela osvojiti srca mnogih i ostati na malim ekranima punih 11 godina, sve do 1993. Gledateljima se posebno svidjela činjenica da je serija čitavo vrijeme zadržala gotovo isti glumački ansambl, držeći se uglavnom istih likova. Oko njih su se povremeno pojavljivali i nestajali sporedni likovi, najčešće kao romantični partneri glavnih junaka. Glavne uloge u ovoj izvrsnoj humorističnoj seriji ponijeli su Ted Danson, Shelley Long, Rhea Perlman, John Ratzenberger, Kirstie Alley, Woody Harrelson te George Wendt, a nekima od njih poslužila je kao dobra odskočna daska za daljnje glumačke angažmane. Danas nadaleko prepoznatljivu uvodnu pjesmu napisali su Judy Hart Angelo i Gary Portnoy, a izveo ju je sam Portnoy. Poznati refren "Where Everybody Knows Your Name", ujedno je i krilatica serije. O ogromnoj popularnosti, koja nije jenjavala tijekom godina prikazivanja, svjedoče i brojne prestižne nagrade, među kojima se posebno ističe 5 Zlatnih globusa i čak 26 osvojenih Emmyja, od ukupno 117 nominacija!
 
Režija: James Burrows, Andy Ackerman
Scenarij: Glen Charles, James Burrows, Les Charles
Uloge: Ted Danson, Shelley Long, Kirstie Alley, Nicholas Colasanto, Rhea Perlman, ...

Filmografija

Radnja je bila smješten u bar zvan ''Kafić Uzdravlje'' (koji je ime dobio po engleskoj riječi za "Uzdravlje") u Bostonu, gdje se grupa lokalnih stanovnika okupljala kako bi se pila i zabavljala. Uvodnu pjesmu su napisali Judy Hart Angelo i Gary Portnoy, a izveo je sam Portnoy s poznatim refrenom, "Where Everybody Knows Your Name" ("Gdje svatko zna tvoje ime").

''Kafić Uzdravlje'' je bio popularni američki televizijski sitcom produciran od tvrtke Charles-Burrows-Charles Productions u suradnji s CBS Paramount Television za NBC. Nakon što je imao premijeru 30. rujna 1982., snimanje serije je skoro bilo obustavljeno za vrijeme prve sezone jer je bio posljednji na listi gledanosti. Međutim, Cheers je s vremenom postao vrlo gledana televizijska serija koja se u osam od svojih jedanaest sezona nalazila među deset najgledanijih. Njezino naširoko gledano finale serije je emitirano 20. svibnja 1993. Serija je osvojila 26 nagrada Emmy, a bila nominirana 117 puta. Lik iz serije po imenu Frasier Crane (Kelsey Grammer) je postao junakom spin-offa ''Frasier'' nakon što je ''Kafić Uzdravlje'' završio snimanje.

Komentari (1)

Foto