ponedjeljak, 01.01.0001 00:00

TV kalendar (1976)

TV kalendar (Originalni naziv)

dokumentarni informativni

Kratki podsjetnik na važnije obljetnice hrvatske i svjetske povijesti

 

Jedna od najdugovječnijih emisija na Hrvatskoj televiziji koja kratko i sažeto prikazuje važnije obljetnice iz hrvatske i svjetske povijesti pod geslom: Podsjetnik onima koji znaju, a putokaz onima koji žele znati više.

Jedna od najdugovječnijih emisija na Hrvatskoj televiziji - TV kalendar, prvi puta je prikazana na Radio-televiziji Zagreb u subotu 3. siječnja 1976. u 15.30.

Svih tih godina TV kalendar uređivali su Vladimir Fučijaš i Obrad Kosovac. Prvi suradnici bili su vrstan poznavatelj zagrebačke povijesti Pavao Cindrić i svestrani stručnjak za likovnu umjetnost Matko Peić. Iako je jezgru redakcije uvijek činilo samo nekoliko ljudi, poslije se postupno širio krug autora.

Osnovni kriterij uređivanja emisije bile su važnije obljetnice iz hrvatske i svjetske povijesti pod geslom: Podsjetnik onima koji znaju, a putokaz onima koji žele znati više. TV kalendar je također i često istraživao te otkrivao zatajene događaje, ali i prvi prikazao mnoge malo poznate filmske dokumente. Primjerice, ekipa TV kalendara u Švedskoj je snimila najstarije sačuvane hrvatske zastave, one iz Tridesetogodišnjeg rata.

Predstavila je i prve hrvatske pilote Viktora Kovačića i Dragutina Novaka te pronašla podatak da je prvi govor na hrvatskom jeziku u Saboru održan 1809., a ne 1832., kako se dotad tvrdilo. S ekrana se mogao čuti glas glasovitog hrvatskog pjevača Josipa Kašmana iz 1895. godine i vidjeti najstariji film snimljen u Hrvatskoj još potkraj 19. stoljeća Manevri austrougarske mornarice.

Emisija je također podsjetila na neobičan susret francuskoga cara Napoleona i malog Josipa Jelačića, budućeg hrvatskoga bana. U povijesnim istraživanjima uredništvu pomažu i gledatelji koji redakciji otkrivaju nepoznate događaje i ljudske sudbine.

TV kalendar dobio je nagradu Društva novinara Hrvatske Zlatno pero 1979. godine, ali i mnoge pohvale i komplimente pa su ga nerijetko nazivali mali div od 10 minuta ili najdraži profesor povijesti.

Danas u TV kalendaru rade i oni koji se, kada se počeo emitirati, još nisu ni rodili.1. siječnja 2011. godine urednik Obrad Kosovac odlazi u mirovinu, a uredničko mjesto nasljeđuje dugogodišnji novinar u redakciji Vladimir Brnardić.

Komentari (0)

Foto