ponedjeljak, 01.01.0001 00:00

Preveliki da propadnu (2011)

Too Big To Fail (Originalni naziv)

drama

Pogled izbliza na financijsku krizu Wall Streeta iz 2008.

 
Režija: Curtis Hanson
Scenarij: Peter Gould
Uloge: James Woods, John Heard, William Hurt, Amy Carlson

Filmografija

Osoban prikaz znamenite financijske krize na Wall Streetu iz 2008. Usredotočen na ministra financija SAD-a Henryja Paulsona, film ide iza kulisa kako bi istražio simbiotsku povezanost Wall Streeta i Washingtona.

Sredinom 2000-ih Wall Street je rastao u svakom pogledu, s rekordnim dividendama, višemiljunskim godišnjim zaradama i rastućim poslovanjem s nekretninama. No, 2008. sve se to preko noći urušilo. Do jeseni američki monetarni sustav, nakon godina nepravilnog poslovanja, bio je u slobodnom padu zbog neisplativih hipotekarnih kredita te zelenaških zajmova koji su uzrokovali krizu. Unatoč znakovima upozorenja, nitko nije vjerovao da su novčarske institucije u opasnosti. Dok se tržište sve više rušilo, postalo je očito da su banke prejake da bi propale te prijete stvaranju globalne krize kakvu svijet još nije vidio.
U središtu je filma tadašnji ministar financija Henry "Hank" Paulson (William Hurt) dok surađuje s direktorom Savezne centralne banke Benom Bernankeom (Paul Giamatti) i predsjednikom Savezne banke New Yorka Timothyjem Geithnerom (Billy Crudup), zajedno sa službenicima Savezne centralne banke, članovima Kongresa te direktorima najvećih svjetskih korporacija (koji imaju neumjereno velike plaće) kako bi spasili ekonomiju SAD-a od propasti. Film vješto objašnjava složene ekonomske pojmove i osobne sukobe financijskih tajkuna.
"Preveliki da propadnu" pravovremeni je podsjetnik da borba naše zemlje za ozdravljenjem gospodarstva još nije ni približno gotova.

Komentari (1)

Foto