ponedjeljak, 01.01.0001 00:00

Najsjajniji britanski strojevi (2009)

Britain's Greatest Machines with Chris Barrie (Originalni naziv)

dokumentarni

Chris Barrie donosi nam veliku dozu nostalgije u seriji koja slavi britanski dizajn

 
Režija: Tom Gorham
Scenarij:
Uloge: Chris Barrie

Filmografija

Od Spitfirea do Mini Coopera, Chris odaje počast pedeset godina britanske genijalnosti svjetske klase, otkrivajući kako su te mehaničke ikone pomogle oblikovati Britaniju i istodobno promijenile ljudske živote.

Fokusirajući se na četiri desetljeća - 1930-e, 1950-e, 1960-e i 1980-e - Chris se vraća u prošlost i upoznaje se sa svime, od najbrže parne lokomotive na svijetu i ikonskog autobusa na kat Routemastera do općepopularnog Mini Coopera i neobične ikone poput kombija Ford Transit do Sinclaira C5.
Najsjajniji britanski strojevi: 1930-e
Svjedočite kako Chris vozi najbržu parnu lokomotivu na svijetu, A4 Gresley, prije nego što poleti u Dragon Rapideu, jednom od najuspješnijih britanskih ranih komercijalnih zrakoplova. U ovom desetljeću upoznajemo se i s Morrisom, masovno proizvedenom automobilu koji je utjecao na proizvodnju jednog od najbržih teknova Drugoga svjetskog rata - Crusaderom.
Najsjajniji britanski strojevi: 1950-e
Chris se vozi u ikonskom autobusom na kat Routemaster po lokalnom skliskom poligonu i pali bombarder Vulcan. Zatim, uzimajući upravljač lokomotive Deltic Diesel, doznaje kako su ratna tehnologija i materijali korišteni da bi se izgradili inovativni novi strojevi u pokušaju da ostanu vodeći strojari u svijetu.
Najsjajniji britanski strojevi: 1960-e
Sljedeća je Chrisova postaja Monte Carlo gdje oživljava slavni reli u Monte Carlu za volanom Mini Coopera. Chris se također dočepao i revolucionarnih kamiona, označava nastanak Vozača bijelih službenih kombija i istražuje tajne ikonskoga Poštanskoga tornja.
Najsjajniji britanski strojevi: 1980-e
DeLoreanom DMC iz Povratka u budućnost Chris započinje 1980-e, nakon čega slijedi neopjevani junak Falklandskog rata, tenk Scimitar. Chris baca pogled i na strojeve koji su bili ispred svog vremena, uključujući i nezaboravni Sinclair C5.

Komentari (0)

Foto