ponedjeljak, 01.01.0001 00:00

Columbo (1971)

Columbo (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Naizgled naivan detektiv zapravo je briljantan istražitelj koji riješava složene slučajeve ubojstava

 
Režija: Vincent McEveety, James Frawley, ...
Scenarij: William Link, Richard Levinson, Jackson Gillis, ...
Uloge: Peter Falk, John Finnegan, Mike Lally, Bruce Kirby, Charles D. Miller, ...

Filmografija

Dugovječna i među gledateljima obožavana kriminalistička serija o istragama kultnog detektiva Columba od ostatka se konkurencije, osim odlično zapletenim i još bolje raspletenim scenarijima te nezaboravnom naslovnom ulogom Petera Falka, odvojila i rijetko korištenim konceptom izvrnute detektivske priče. Kako gotovo svaka od brojnih epizoda - koje su po trajanju bliže cjelovečernjim trilerima - započinje scenom ubojstva u kojoj jasno vidimo tko ga čini, tako je u seriji izostavljen element tzv. whodunit trilera.

Policijski inspektor Columbo (Peter Falk) je nemarno odjeven, naizgled naivan i previše pristojan detektiv koji ne odaje dojam čovjeka sposobnog riješiti bilo kakav zločin, kamoli složeno ubojstvo. Međutim, njegovi rezultati govore kako je sve to samo brižno planirana i uspješno izvedena krinka koja osumnjičene uljuljava u lažan osjećaj sigurnosti. Columbo je zapravo briljantan istražitelj s okom koje uočava i najsitnije i drugima nevažne detalje, sposoban u kompleksnu sliku povezati naizgled nepovezane situacije i informacije.



Najčešći Columbvo način razotkrivanja počinitelja je onaj kada osumnjičenog ispituje nizom relativno nevažnih pitanja. Kada se ovaj osjeti sigurnim, misleći kako je prevario i još jednog policajca, Columbo ga prekine karakterističnom upadicom: "Samo još nešto...". Nakon toga najčešće slijedi pitanje iz kojeg je jasno kako je detektiv u iskazu osumnjičenog pronašao nekakvo neslaganje s dokazima koje je pronašao. Kriminalcu potom ne preostaje ništa drugo nego priznati zločin.



Columbo tako gledateljima ne pomaže otkriti tko je zločin počinio, nego kako, kada i zašto, što se često pokaže mnogo zanimljivijim odgovorima.

Komentari (0)

Foto