ponedjeljak, 01.01.0001 00:00

16 blokova (2006)

16 BLOCKS (Originalni naziv)

akcija triler drama

Ostarjeli policajac mora zaštititi svjedoka koji svjedoči protiv korumpiranih policajaca

 
Režija: Richard Donner
Scenarij: Richard Wenk
Uloge: Bruce Willis, Mos Def, David Morse, Jenna Stern, Casey Sander, Cylk Cozart

Filmografija

Film je 2006. godine nominiran za nagradu Black Movie. Najzaslužniji za dobar dojam koji "16 Blocks" ostavlja je redatelj filma, holivudski hitmaker Richard Donner, potpisnik originalnog "Supermana", serijala "Smrtonosno oružje", horora "Pretkazanje" i brojnih drugih filmova u kojima je davno dokazao da može istodobno biti i komercijalno uspješan i vrijedan autor.

New York. Neposredno uoči završetka noćne smjene mrzovoljni policijski detektiv Jack Mosley (B. Willis) dobije od zapovjednika zadatak ispratiti sitnog kriminalca Eddieja Bunkera (M. Def) iz pritvora do sudnice, u kojoj mora svjedočiti. Ostarjeli Mosley umoran je od posla i ovisan o alkoholu, te želi zadatak obaviti što brže, kako bi se na miru posvetio čašici. Ipak, pred njim je najuzbudljivije jutro u životu. Naime, odmah nakon što Mosley preuzme svjedoka-zatvorenika i s njim krene u pravcu suda, nasred ulice ih napadnu naoružani kriminalci, pokušavajući ustrijeliti Bunkera. Mosley ih svlada i pobjegne sa štićenikom u obližnju zgradu iz koje pozove u pomoć svoje kolege. Prave nevolje počnu tek nakon što stignu Mosleyev dugogodišnji partner Frank Nugent (D. Morse) i još nekoliko njihovih kolega. Naime, Bunker na sudu treba svjedoči protiv korumpiranih policajaca, među kojima je i Nugent. Nugent nagovara Mosleya da ostane po strani i pusti policajce da likvidiraju Bunkera, no Mosley poželi napokon učiniti nešto pošteno...

"16 Block" je vrhunski akcijski triler napete priče, uvjerljivih karaktera i izvrsne glumačke ekipe koju predvodi jedan od najpopularnijih holivudskih glumaca posljednjih 20 godina Bruce Willis (Umri muški, Pakleni šund, Šesto čulo). Izvrstan u ulozi čovjeka umornog od posla i razočaranog, Willis se u "16 Blocks" efektno poigrao s vlastitim imidžom akcijskog heroja, a ništa slabije uloge nisu ostvarili niti njegov partner Mos Def (Dobar posao u Italiji, Vodič kroz galaksiju za autostopere) i glavni negativac David Morse (Disturbia).

Komentari (11)

Foto