ponedjeljak, 01.01.0001 00:00

Studengora (2003)

COLD MOUNTAIN (Originalni naziv)

drama ratni povijesni

Ekranizacija istoimenog romana C. Fraziera o dvoje zaljubljenih koje rastavi građanski rat

 
Režija: Anthony Minghella
Scenarij: Anthony Minghella, Charles Frazier
Uloge: Jude Law, Nicole Kidman, Renée Zellweger, Donald Sutherland, ...

Filmografija

Kada je najavljeno da će redatelj i scenarist Anthony Minghella ekranizirati roman Studengora Charlesa Fraziera, moglo se očekivati da će film postati oskarovski materijal. Uistinu, tvrtka Miramax učinila je sve da njihov novi projekt dobije tretman i pozornost naslova od kojega se očekuje jako puno. Devet Oscara za Minghellin film Engleski pacijent, uključujući i nagrade za najbolji film i najbolju režiju, bili su dovoljan razlog da novi spoj ratne epopeje, ljubavne priče i besprijekorne produkcije bude proglašen jednim od najiščekivanijih američkih filmova 2003.

Srpanj, 1864. Američki građanski rat približava se raspletu i sve je izvjesnije da će Jug doživjeti poraz. Među malodušnim je vojnicima Konfederacije i Inman (J. Law) koji počne planirati bijeg s bojišnice u Virginiji na kojoj je sve više mrtvih. No, Inman ne bježi samo od smrti nego se želi vratiti voljenoj Adi (N. Kidman) koja ga čeka na svom opustošenom imanju u Sjevernoj Carolini...
Tri godine ranije. Ada živi sa svojim ocem propovjednikom Monroeom (D. Sutherland), zagleda se u mladog radnika na imanju Inmana. I dok se između njih dvoje rađa ljubav, zemlja srlja u sukob. Kada rad između Sjevera i Juga doista plane, Inman ode u vojsku, dok Ada nakon očeve smrti ostane sama na imanju. U pomoć joj pritekne pričljiva i odlučna Ruby (R. Zellweger)...
Zaplet filma mnoge je podsjetio na klasik Zameo ih vjetar. Njegova je glavna junakinja Ada, kći propovjednika s američkog Juga koja se uoči početka građanskog rata 1861. zaljubi u radnika na očevu imanju Inmana. No, ratne će strahote razdvojiti dvoje zaljubljenih. Središnja ljubavna priča i u romanu i u filmu ima važne odvojke u nemilim događajima koji prate oboje protagonista te su, primjerice, Inmanovi susreti s najrazličitijim likovima presjek ponora, ali i uspona društva koje se uslijed sukoba našlo u gotovo bezizglednoj situaciji. Angažiravši vrhunske suradnike, Minghella je sjajno dočarao očaj opustošene zemlje te film u vizualnom smislu plijeni iznimno realističnim prizorima u fascinantnoj fotografiji snimatelja Johna Sealea.
Inače, Studengora je većim dijelom snimljena na lokacijama u Rumunjskoj, odnosno na obroncima Karpata. Na čelu je glumačke ekipe Jude Law (Umjetna inteligencija, Put do uništenja), Minghellin interpret iz njegova prethodnog filma Talentirani gospodin Ripley, koji je prema općem sudu ostvario izvrstan nastup. Partnerica mu je oskarovka Nicole Kidman (Sati, Moulin Rouge!) kao Ada, dok je niz pohvala i priznanja dobila Renée Zellweger (Dnevnik Bridget Jones, Chicago) u ulozi prostodušne Ruby. U ostalim su ulogama također poznata hollywoodska imena: Natalie Portman (Bliski odnosi, serijal Ratovi zvijezda), Donald Sutherland (M.A.S.H., Obični ljudi), Giovanni Ribisi (Spašavanje vojnika Ryana, serija Prijatelji), Kathy Baker (serije Kućice u cvijeću i Školske tajne), te novopečeni slavodobitnik Američke filmske akademije Philip Seymour Hoffman (Capote, Magnolia).
Premda se očekivalo da će Studengora s lakoćom stići do nominacija za Oscara za najbolji film i najbolju režiju, među sedam nominacija upravo su te kategorije izostale. Oscara je dobila Renée Zellweger, dok su čak tri nominacije bile u glazbenim kategorijama (partitura Gabriela Yareda te pjesme "Scarlet Tide" Elvisa Costella i Stingova "You Will Be My Ain True Love"). Renée Zellweger dobila je također i Zlatni globus i BAFTA-u, dok je film s uloženih 83 milijuna dolara u svjetskim kinima zaradio više nego dvostruko. O ulozi Inmana razmišljao je Tom Cruise, ali je od nje kasnije odustao. Anthony Minghella ove se godine predstavio filmom Breaking and Entering ponovno povjerivši glavnu ulogu Judeu Lawu.

Komentari (0)

Foto