nedjelja, 29.03.2020 09:01

Ovo je umjetnost (0)

THIS IS ART (Originalni naziv)

dokumentarni

Umjetnost ima moć pobuditi sve moguće osjećaje i dojmove

sez.1 ep.9Vjera pokreće planine. Mnogi su umjetnici tijekom povijesti to znali i mnogi su odlučili služiti Bogu kako bi to pokušali izrazili. Neki su otišli i dalje od toga, primjerice u doba protureformacije, kada je njihov glavni cilj bila evangelizacija s pomoću umjetnosti. Kao lajtmotiv poslužit će nam katedrala Sagrada Familia, kao i njezin graditelj Antoni Gaudí, koji je doživio uzlet svoje vjere za vrijeme dok je njegov san postajao stvarnost. Uronit ćemo u taj hram kako bismo svjedočili fascinantnom prizoru. Sunce koje izlazi osvjetljava svaki kutak, u eksploziji boja, topline i sklada. To je čaroban prostor pun vijugavih krivulja, čija su arhitektonska rješenja nadahnuta promatranjem prirode. No jedno od najvećih Gaudíjevih nadahnuća za izgradnju te crkve bile su gotičke katedrale. Posjetit ćemo katedralu Notre Dame u Rouenu, sjajan primjer gotičke arhitekture. Poput svih crkava u tom stilu njezina je svrha bila uzdignuti čovječanstvo prema vjeri i Bogu. Analizirat ćemo i rad Vasilija Kandinskog, oca apstraktne umjetnosti i prvog umjetnika koji je napustio materijalni svijet kako bi ušao u duhovno. To je postigao spojivši glazbu i slikarstvo. U ovoj ćemo epizodi to pokazati zahvaljujući glazbenicima iz Orquesta Simfonica del Valles. U jedinstvenom arhitektonskom okružju Oxfordskoga sveučilišta s Lucianom Floridijem, profesorom filozofije i etike informacije, razgovarat ćemo o vjeri i duhovnosti. Odabrala: Mira Vočinkić
 
Režija:
Scenarij:
Uloge: Ramón Gener

Filmografija

Serija će dotaknuti univerzalne teme poput žudnje, ekstaze, ljubavi, nadahnuća, samoće, ludila, vjere, straha, tuge, ljubomore, nade i taštine.

U svakoj epizodi progovara o tim temama govoreći o slikarstvu, kiparstvu, glazbi, arhitekturi i književnosti, uz odvažne, zadivljujuće i zanimljive vizualne prikaze, u duhu same biti ove serije. To što je s nama Ramon Gener nije slučajnost. Svoj je voditeljski talent dokazao u serijama poput "Ovo je Opera", a njegova nevjerojatna sposobnost da prenese strast, znanje i čaroliju svih tih zamisli ono je što će ponijeti gledatelja na tom prekrasnom putovanju kroz ljudsku prirodu.

Komentari (1)

Foto