subota, 29.02.2020 19:43

Čuda (1989)

MIRACLES / QI JI (Originalni naziv)

komedija

Dobroćudni mladić sa sela postaje članom bande nakon što spasi život mafijaškom bossu

 
Režija: Jackie Chan
Scenarij: Edward Tang, Hal Kanter, Robert Riskin, ...
Uloge: Jackie Chan, Anita Mui, Ah-Lei Gua, Chun Hsiung Ko

Filmografija

"Čuda" je ponešto promijenjena verzija Caprovog filma "A Pocketful of miracles" iz 1961., te poprilično odudara od uobičajene šprance Chanovih filmova. Akcijske scene su i dalje mnogobrojne i izvedene do savršenstva, no ono što u većini Chanovih filmova nedostaje jest neka suvisla fabula, koja u ovom slučaju postoji.

Charlie (Jackie Chan) je mladić sa sela koji stiže u Hong Kong i od siromašne prodavačice kupuje cvijeće. Prodavačica donosi sreću onima koji od nje kupe pa će se Charlieju život potpuno promijeniti. Sasvim slučajno spašava život mafijaškom bossu i brzo napreduje u kriminalnoj družini. Uskoro postane vođa gangstera, koji ga ne prihvaćaju zbog njegove dobroćudnosti, no nakon što pokaže svoje borilačke vještine protiv suparničke bande, Charlie učvršćuje svoju poziciju. Kada sazna da se cvjećarica nalazi u neprilici, odluči joj pomoći i tako mijenja navike bande.
Osim što se Chan potrudio da film funkcionira kao drama puna akcije i što je do detalja izradio likove, u kojima su se glumci posve pronašli te nam podarili odlične role, humora ima napretek, koreografija i scene su izvanserijske, a kadrovi su snimani znalački. Sve u svemu, "Čudo" kandidira za možda najbolji film Jackieja Chana.

Komentari (1)

Foto