nedjelja, 29.03.2020 22:45

Alo, Alo! (1984)

'Allo, 'allo! (Originalni naziv)

komedija ratni

Zgode i nezgode Renéa Françoisa, vlasnika malog kafića u okupiranom francuskom selu

sez.7 ep.4''Allo, 'allo!' je legendarna britanska BBC-jeva humoristična serija, koja se u originalnu prikazivala od 1982. do 1992. tijekom 9 sezona, tj. 85 epizoda. Autori serije su Jeremy Lloyd i David Croft. Unatoč općem mišljenju, svrha serije nije bila ismijavanje Drugog svjetskog rata, nego karikiranje ratnih filmova i televizijskih drama, posebno drame BBC-ja „Tajna vojska“, koja se bavila događajima i članovima  Pokreta otpora u kafeu u Bruxellesu. Radnja serije odvija se tijekom Drugog svjetskog rata, a glavni lik je René François Artois (Gordon Kaye), vlasnik malog kafea u gradiću Nouvionu. Gradić su okupirali Nijemci, koji su iz njega pokrali sva vrijedna umjetnička djela, među kojima i prvi ikada napravljen sat s kukavicom te Van Klompovu sliku „Posrnula Bogorodica“. Zapovjednik grada želi sliku zadržati za sebe pa je daje Renéu da je sakrije u svom kafiću. No sliku želi i Gestapo, koji šalje Otta Flicka (Richard Gibson) da je nađe. U isto vrijeme Renéov kafić služi kao skrovište dvojici hrabrih, ali priglupih oborenih britanskih pilota, a René je primoran raditi za Pokret otpora inače će biti ubijen zato što poslužuje Nijemce. René se također trudi balansirati između afera s konobaricama Yvette (Vicki Michelle), Mariom (Francesca Gonshaw) i Mimi (Sue Hodge) i braka s Edith (Carmen Silvera). 
 
Režija: David Croft, Jeremy Lloyd
Scenarij: David Croft, Jeremy Lloyd
Uloge: Gorden Kaye, Carmen Silvera, Vicki Michelle, Richard Marner, Kim Hartman, ...

Filmografija

Allo 'Allo! je britanski sitcom koji se prikazivao na TV kanalu BBC ONE od 1982. do 1992. godine i koji je imao 85 nastavaka. Autori serije su David Croft, koji je također skladao čuvenu glazbenu temu serije, i Jeremy Lloyd, koji je pisao skečeve za razne britanske komedije, među kojima je i serija "Are You Being Served?"

Radnja se odvija za vrijeme Drugog svjetskog rata, oko čovjeka zvanog René François Artois, vlasnika malog kafea u gradiću Nouvionu. Gradić su okupirali Nijemci, koji su pokrali sva vrijedna umjetnička djela u njemu. Među njima su prvi ikada napravljeni sat sa kukavicom i slika Posrnula Bogorodica od Van Klompa. Zapovjednik grada odlučuje zadržati ih za sebe poslije rata i Renéu daje sliku da ju sakrije u svom kafiću. Gestapo također želi sliku i šalje Ottoa Flicka da ju nađe. U isto vrijeme Renéov kafić služi kao skrovište dvojici hrabrih ali priglupih britanskih pilota. René je primoran raditi za Pokret otpora inače će biti ubijen zato što poslužuje Nijemce u svom kafiću. Planovi Pokreta otpora da vrate pilote u Englesku, koji uvijek propadnu, su jedan od glavnih skečeva u seriji. Ovi detalji su neki od glavnih pokretača zapleta kroz seriju, među kojima su klasične komedije situacije, fizička komedija i vizualni štosovi, lažni kazališni strani akcenti i dosta kulturoloških klišea tipičnih, recimo, za seriju Leteći cirkus Montya Pythona.

Komentari (15)

Foto