ponedjeljak, 01.01.0001 00:00

Jeste li posluženi (1972)

Are You Being Served? (Originalni naziv)

komedija

U velikoj, staromodnoj londonskoj robnoj kući još se uvijek striktno poštuje hijerarhija

 
Režija: N/A
Scenarij: David Croft, Jeremy Lloyd
Uloge: Mollie Sugden, John Inman, Frank Thornton, Wendy Richard

Filmografija

Serija "Jeste li posluženi?" prikazivala se na britanskoj televiziji 12 godina i za to je vrijeme stekla veliki broj poklonika, a 1981. godine John Inman dobio je nagradu Variety Cluba. John Inman (koji ima svoj klub obožavatelja) je 1975. snimio svojevrstan nastavak serije koji nije postigao uspjeh izvorne serije, a filmska inačica pojavila se 1977. godine.

Feminizirani g. Humphries, mačkica gđe Slocombe i urnebesno ponašanje osoblja u robnoj kući Grace Bros. nasmijavaju publiku još od davne 1973. godine. Ova ironična, humoristična i suptilno sarkastična serija, autora Jeremyja Lloyda i Davida Crofta, jedna je od BBC-jevih najuspješnijih klasičnih komedija, posebice u SAD-u, gdje je postigla fenomenalan uspjeh.
U velikoj, staromodnoj londonskoj robnoj kući Grace Bros. još se uvijek striktno poštuje hijerarhija. Svaki član osoblja točno zna gdje mu je mjesto, barem u teoriji. A praksa je nešto posve drugo. Svi vode svoje privatne ratove, kako jedni protiv drugih, tako i protiv uprave.
Uprava: na najvišem katu sjedi "mladi" g. Grace (H. Bennett), krhki osamdesetogodišnjak okružen mladim, privlačnim i ne odveć pametnim djevojkama. Kat niže sjedi g. Rumbold (Klempouhi) (N. Smith), voditelj odjela odjeće. No, on vođenje odjela uglavnom prepušta nadutom nadgledniku, satniku Peacocku (F. Thornton). Peacock sanja o tome da jednog dana dobije svoje mjesto u restoranu za upravu, a dotad se mora pomiriti s ulogom posrednika između odjela muške i ženske odjeće.
Muška konfekcija: stariji prodavač g. Grainger (A. Brough) tvrdoglavi je stariji čovjek, koji svako malo zaspi na poslu. Njega kasnije zamijeni g. Tebbs (J. Hayter), a potom g. Goldberg (A. Bass), koji je bio u vojsci s g. Peacockom. Njegov podčinjeni je feminizirani g. Humphries (Ja sam slobodan!), kojega glumi John Inman, jedan od popularnijih likova ove serije, uvijek neobično spreman da uzme mjere s unutrašnje strane nogu. Na dnu ove hijerarhijske ljestvice je pohotni g. Lucas (T. Bannister), kojega kasnije zamijeni g. Spooner (M. Berry).
Ženska odjeća i donje rublje: starija prodavačica, gđa Slocombe (Mollie Sugden) lakoma je udovica koja stalno eksperimentira s neobičnim bojama kose i često pogrešno rabi riječi. Glavna tema svih njezinih razgovora je njezina mačkica. Mlađa prodavačica, gđica Brahms (W. Richard) zajedljiva je i jedra stanovnica istočnog Londona.
Održavanje: u podrumu se smjestio nadstojnik g. Harman (A. English), koji vrijeme obično provodi gore na odjelu. On uživa u tome da priređuje neugodnosti drugima daveći ih svojim sindikalizmom i blesavim modelima.

Komentari (0)

Foto