utorak, 02.06.2020 20:09

Red Rock West (1993)

RED ROCK WEST (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Bivši marinac upadne u prljavu igru prijevara kada odluči glumiti profesionalnog ubojicu

 
Režija: John Dahl
Scenarij: John Dahl, Rick Dahl
Uloge: Nicholas Cage, Lara Flynn Boyle, Dennis Hopper, J. T. Walsh

Filmografija

Izvrstan triler redatelja Johna Dahla, jedan od njegova tri slavna neonoira - druga dva su "Ubij me ponovno" (1989) i "Posljednje zavođenje" (1994). Dahl spada među značajnije autore američkog filma prve polovice devedesetih, a uloga glumice Linde Fiorentino u "Posljednjem zavođenju" jedna je od najboljih femme fatale uloga u povijesti žanra.

Teksašanin i bivši marinac Michael Williams (N. Cage), koji je preživio pokolj bombaša samoubojice u Libanonu, traži posao u Wyomingu, ali ga ne dobije. Posljednjih pet dolara potroši za gorivo i, vozeći se autoputom, stiže u gradić Red Rock, gdje ode u bar. Za šankom ga dočeka vlasnik lokala Wayne Brown (J. T. Walsh) koji misli da je Michael čovjek s kojim je u baru zakazao sastanak za posao. Michael prihvati ponudu, glumeći da je on stanoviti Lyle iz Dallasa, kojega Wayne čeka. Wayne izvadi pet tisuća dolara i kaže Michaelu da će još toliko dobiti kad ubije njegovu ženu. Michael je iznenađen, ali i dalje glumi da je on profesionalni ubojica, uzme novac i dobije upute od Waynea. Wayneova žena, privlačnu Suzanne Brown (L. Flynn Boyle) ima ljubavnika. Michael joj otkrije namjere njezinog muža, a ona mu ponudi dvostruku svotu ako ubije njezinog supruga. On pristane, ali pošalje pismo lokalnom šerifu u kojemu ga obavještava da Wayne i Suzanne plaćaju ubojici za ubojstva...

Dahl je nakon nekoliko solidnih ostvarenja poput filma "Kockari" (1998) i "Joyride" (2001), prestao režirati filmove i režiji se vratio 2005. kao redatelj TV serija (Battlestar Gallactica, Kalifornikacija, Dexter). "Red Rock West" inteligentan je, emotivan i vrlo okrutan triler s čvrstom moralnom vertikalom dobra i zla, naivnosti i izopačenosti ljudske naravi, te strukturom prijevara i obrata sazdanih u najboljoj tradiciji klasičnoga filma noira. Posebno treba istaknuti izvrsnu ulogu tada mladog Nicolasa Cagea koji će za koju godinu postati zvijezda i 1996. osvojiti Oscara za glavnu ulogu u filmu "Napuštajući Las Vegas".


Komentari (0)

Foto